Empatia, luovuus ja ennustamisen vaikeus. Nämä kolme asiaa erottavat ihmisen koneesta, mutta mikä on tekoälyn ja koodaamisen rooli työelämässä? Pitääkö jokaisen asiantuntijan hallita tulevaisuudessa koodaaminen?
”Digitaidot ovat yhä tärkeämmässä roolissa muuttuvassa työelämässä”, sanoo Aalto PRO:n digitaalisista ohjelmista vastaava apulaisjohtaja Jenniliisa Särkkä-Blomberg.
Särkkä-Blomberg suunnittelee tiiminsä kanssa asiantuntijoiden koulutusohjelmia. Työelämän digitalisoituminen ja automatisoituminen ovat tuoneet uusia haasteita työssä menestymiseen. Aikaisemmin asiantuntija selvisi työuransa loppuun yhdellä tutkinnolla, nykyään puhutaan elinikäisestä oppimisesta – kenenkään urapolku ei ole enää etukäteen tallattu, vaan omaa osaamista pitää kehittää ja päivittää säännöllisesti.
Aiempaa kokemusta ei vaadita
Tällä hetkellä kysyntää on koodaamiseen ja tekoälyyn liittyvälle koulutukselle. Asiantuntijoita kouluttavassa ja valmentavassa Aalto PRO:ssa järjestetään esimerkiksi Python-koulutusta, jossa käydään läpi koodauksen perusteet. Se sopii kaikille ohjelmoinnista kiinnostuneille.
Ohjelmointitaitojen avulla on helpompi ymmärtää teknologiaintensiivisten tuotteiden ja palveluiden johtamista.”
”Koulutukseen voi osallistua ihan nollatason kokemuksella, mitään vaatimuksia aiemmasta koodaustaidoista ei ole.”
Ensimmäinen Python ja tekoäly − koodauksen perusteet -koulutus järjestettiin vuosi sitten, ja palaute oli erittäin positiivista. Särkkä-Blomberg kertoo, että koulutukseen osallistuu hyvin eri taustoista tulevia ihmisiä, osa on myös alan vaihtajia.
Aalto PRO:n koulutuksessa käytetty Python-ohjelmointikieli on monikäyttöinen koodikieli, jota sovelletaan muun muassa koneoppimisessa, johon tekoäly perustuu.
”Ohjelmointitaitojen avulla on helpompi ymmärtää teknologiaintensiivisten tuotteiden ja palveluiden johtamista.”
Jokaisesta asiantuntijasta ei ole tarkoitus kouluttaa koodaajaa, mutta tekoälyn ja datan kanssa työskentelevien on hyvä ymmärtää, mistä koodaamisessa on kysymys.
”Ymmärtääkö esimies, mitä hän johtaa?”, kysyy Särkkä-Blomberg.
Yhä useammassa työtehtävässä on hyötyä paremmista digitaidoista. Niiden avulla saadaan yritykselle myös suoraa taloudellista hyötyä.
”Datan hyödyntäminen tehostaa merkittävästi esimerkiksi investointipäätösten tekemistä.”
Konkretia auttaa oppimisessa
Ohjelman käyneet ovat kehuneet ennen kaikkea koulutuksen konkreettista otetta. Särkkä-Blomberg vertaa koulutusta siihen, että haluaisi opiskella uuden, vieraan kielen.
Koulutuksesta tekee erityisen kiinnostavan se, että jokaisella osallistujalla on oma, mahdollisesti omaan työhön liittyvä projekti. Oppiminen on helpompaa ja motivoivampaa, kun harjoituksessa saa työstää itseään kiinnostavaa ja hyödyttävää aihetta.
Aiemmilla kursseilla on muun muassa tehty vertailuanalyysiä kaupunkien jätteiden kierrättämisestä tai asiakaspalvelun vastaanottamien tukipyyntöviestien analyysiä, priorisointia ja kategorisointia.
Särkkä-Blomberg ei ole vielä itse opetellut koodaamaan, mutta hän kertoo aina olleensa todella kiinnostunut teknologiasta. Hän ilahtui kovasti muun muassa siitä, että lapsen päiväkodissa koodausasiat ovat hyvällä mallilla.
”Luulin olevani todella edistyksellinen, kun vein päiväkotiin Linda Liukkaan kirjoittaman Hello Ruby -kirjan, jossa opetetaan lapsille koodaamisen alkeita. Mutta selvisi, että päiväkodista jo löytyikin hyllyllinen kyseisiä kirjoja”, Särkkä-Blomberg sanoo.
Python ja tekoäly - koodauksen perusteet -koulutus opettaa osallistujalle Python-ohjelmointikielen perusteet antaen kattavan kuvan sen mahdollisuuksista, käyttökohteista sekä hyödyistä. Koulutuksen tarjoamien perusteiden päälle on jatkossa helppoa opetella lisää kooditaitoja. Koulutus on rakennettu henkilöille, joilla ei ole aiempaa ohjelmoinnin tuntemusta. Lue lisää ohjelmasta.