Luet nyt: Aalto Leaders' Insight: EMBA-ohjelma on minulle henkilökohtaisen ja ammatillisen kasvun projekti
Edellinen sivu Aalto Executive Summit sai miettimään esimerkiksi sitä, kuinka iso aukko on tutkimuksen ja liike-elämän välillä tekoälyä ja digitaalisuutta koskevassa keskustelussa. ”Alustat omistavat datan, lainsäädäntö ei pysy kehityksen perässä, asiat etenevät valtavalla nopeudella. Miten akateeminen tutkimus pysyy mukana tässä?”
Johtaminen

EMBA-ohjelma on minulle henkilökohtaisen ja ammatillisen kasvun projekti

Yacine Samb, Product Marketing Manager, Northern Europe, Google, opiskelee Aalto Executive MBA -ohjelmassa.

Reetta Räty, 07.01.2019

|

Artikkelit

Read this in English.

”Tyytyminen on kehityksen loppu, pitää uskaltaa unelmoida”, sanoo Googlella työskentelevä Yacine Samb. Hänelle EMBA-ohjelma on mahdollisuus haastaa itseään.

”Työssä minulla on selkeä tavoite: autan yrityksiä menestymään verkossa. Viehätyin jo työelämän alkuvaiheessa digitaalisesta maailmasta ja sosiaalisesta mediasta B2B-markkinointikanavana. Verkossa kaikki on mitattavaa. On helppo arvioida, onnistuvatko asiakkaat vai eivät, ja keskustelu on läpinäkyvää, kun tulos on selvästi analysoitavissa.

Halusin nähdä, millä termeillä johtajuudesta, strategioista ja tulevaisuuden työstä puhutaan muilla aloilla."

Opiskelin kansainvälistä kauppaa, ja olen ollut Googlella töissä seitsemän vuotta. Aloitin EMBA-opinnot, kun ymmärsin, että teen töitä alalla, jossa teknologian kehityksestä ja kuluttajakäyttäytymisen muutoksesta digitaalisten medioiden myötä on puhuttu jo kymmeniä vuosia. Halusin ikään kuin kalibroida itseäni perinteisempään maailmaan ja nähdä, millä termeillä johtajuudesta, strategioista ja tulevaisuuden työstä puhutaan muilla aloilla. Pyrin peruskonseptien ja struktuurien ääreen. Teen töitä roolissa, jossa ei ole juuri mitään hierarkioita ja rakenteita. Se on ns. adhocracy, jossa voi miettiä, miten voisi tuoda tekemiseen tiettyjä rakenteita tai prosesseja. Useimmat EMBA-opintoja tekevät taas miettivät, miten voisivat vapauttaa organisaatioissaan ihmisiä struktuureista ja byrokratiasta.

EMBA-ohjelma on minulle henkilökohtaisen kasvun projekti. Maksan ohjelman suureksi osaksi itse. Tämä on investointi itseeni ja tulevaisuuteen. Ohjelman hinta on sellainen, että se motivoi ottamaan opinnoista kaiken irti. Investointia voi verrata personal traineriin: sen pitää maksaa sen verran, että varmasti menee salille. 

Olen tehnyt monta vuotta työtä oman henkilökohtaisen kasvun kanssa, ja saan ohjelmasta työkaluja tähän reflektointiin. Olen miettinyt ohjelman aikana, kuinka moni lopulta uskaltaa kysyä itseltään henkilökohtaisia ja kipeitäkin kysymyksiä, katsoa itseään peiliin, avata itseään ja miettiä, mikä on minun oma purpose – olenko sillä matkalla, millä haluaisin olla. 

Meillä on aivan upea porukka! Aloitimme ohjelman keväällä, ja tuntuu, että olemme löytäneet tosi nopeasti kielen, jolla erilaiset ihmiset ja persoonat voivat tehdä töitä yhdessä. Olen ollut yllättynyt dynamiikasta, jolla olemme tehneet vaikka ryhmätöitä - synergiat syntyvät ovelasti, kuin itsestään. Tästä täytyy kiittää Aalto EE:tä, monet opetusmetodit ovat tosi onnistuneita. 

Tavoitteiden pitää olla isoja – sellaisia, ettei niitä ole tarkoituskaan täysin saavuttaa."

Tässä seurassa on helppo puhua ja avautua omista ajatuksista ja tavoitteista. Pystymme tukemaan toisiamme sen miettimisessä, mihin suuntaan kukin on matkalla ja onko se oikea tie. Ajattelen itse, että tavoitteiden pitää olla isoja – sellaisia, ettei niitä ole tarkoituskaan täysin saavuttaa. Haluan, että olen onnellinen siitä matkasta, jota teen kohti omia tavoitteitani. Tyytyminen on kehityksen loppu, pitää uskaltaa unelmoida. EMBA-ohjelma antaa mahdollisuuden haastaa itseään, voi ikään kuin testata sitä, mihin asti omaa kapasiteettia voi viedä… Välillä tämä on vähän kuin lifehackia omalla kropalla ja mielellä: miten vähällä unella tulee toimeen, mihin asti itseään voi ja kannattaa venyttää? Oman elämän hakkerointi on intohimoista paneutumista henkilökohtaiseen kehitykseen, oppimiseen ja kasvuun. Elinikäinen oppiminen on tätä päivää ja se velvoittaa pysymään ajan hermolla. Ajattelen, että ihmisen on pakko kehittää itseään.

Olen jo nyt hyötynyt EMBA-ohjelmasta todella paljon. Henkilökohtaisen kehityksen lisäksi tein Management Accounting -lopputyön liittyen omaan työnkuvaani Pohjois-Euroopan liiketoimintayksikön vetäjänä: analysoin, mittaavatko liiketoimintani avaintunnusluvut oikeita asioita ja onko jokaisella tiimissäni mahdollisuus vaikuttaa tulokseen, josta häntä mitataan. Ymmärtämällä paremmin markkinan tarpeita loin tehokkaamman strategian sekä tiimikulttuurin tukemaan yhteistä muutostamme. Sain heti aikaiseksi itselleni tärkeitä voittoja.

Olen jo nyt hyötynyt EMBA-ohjelmasta todella paljon."

Ajattelen välillä, että minulla on tässä vajaat kaksi vuotta aikaa rakentaa ja kehittää omaa ajattelua. Sisälläni kytee jotain tosi isoa ja on jännittävää nähdä, mitä se lopulta on. Pidän japanilaisten kehittämästä ikigai-ajattelusta. Sen mukaan jokaisella on oma ikigai, syy olemassaoloon. Sen tavoittelu ja löytäminen tuo elämään merkitystä ja onnea. Näitä ikigai-kysymyksiä voi käyttää, kun miettii omaan tulevaisuuttaan ja sitä, mitä sillä tekisi:  

  •     What you love (your passion)
  •     What the world needs (your mission)
  •     What you are good at (your vocation)
  •     What you can get paid for (your profession)

Minusta vaikein näistä on what the world needs. Sitä haluan miettiä lähivuosina omalta osaltani.”

Tämä juttu on osa Aalto Executive Summit 2018 -juttusarjaa. Muut sarjan osat löydät alta. Lue lisää Aalto EE:n Degree-ohjelmista.


Palaa Aalto Leaders' Insight -pääsivulle

Löydä lisää luettavaa ja kuunneltavaa