Esa Vennola työskenteli aiemmin kuljetus- ja logistiikka-alalla. Kun työantaja aloitti yt-neuvottelut, heräsi ajatus alanvaihdosta. ”Omalta osalta ne yt:t oli onnekaskin tapahtuma. Taustalla kytenyt ajatus alanvaihdosta realisoitui. Päätin, että teen riskivedon: hyppään pois vanhasta ja mietin jotain ihan uutta.”
Vennola löysi opiskelumahdollisuuksia kartoittaessaan Aalto PRO:n F.E.C.-ohjelman, jonka tavoitteena on saattaa yhteen uutta työntekijää tarvitseva yritys ja työnhakija. Ohjelmaan kuuluu sekä akateemisia opintoja että koulutusjakso mahdollisen työnantajan yrityksessä. Hän otti yhteyttä Signal Partnersiin, joka oli tuttu aiemmalta työuralta. Löytyisikö sieltä koulutusjakson ajaksi paikka?
Ja löytyihän sieltä. Signal Partnersin toimitusjohtaja Pekka Laitinen pitää tällaista koulutusta ja työelämää yhdistävää työllistymispolkua ”loistavana mahdollisuutena”.
”Kun työntekijä vaihtaa toimialaa, syntyy väistämättä tarve normaalia pidemmälle perehtymisjaksolle. Kuudessa kuukaudessa työntekijä ehtii rauhassa tutustumaan yritykseen ja perehtymään toimialaan. Työnantajan kannalta tämä on taloudellisesti paineeton jakso, sillä siitä ei makseta palkkaa. Meidän kaltaisen pk-yrityksen kannalta todella hyvä, riskitön ja edullinen väylä löytää osaava tekijä.”
Vennola sanoo, että tutustumisjakso on hyödyllinen myös työntekijälle: oppii yrityskulttuurista ja alkaa hahmottaa, miten voisi hyödyttää työnantajan liiketoimintaa. ”Pääsin tutustumaan yrityksen toimintaan ilman raja-aitoja. Varsinkin alanvaihtajalle on arvokasta, että pääsee tutustumaan uuteen käytännön työn kautta.”
Signal Partners auttaa yrityksiä tehostamaan toimintaansa mobiiliratkaisujen avulla. Yritys suunnittelee, rakentaa, ylläpitää, hallinnoi ja valvoo asiakkaiden tietoverkkoja ja mobiililaitekantaa. Työvoiman rekrytointi alalle on haastavaa, toimitusjohtajan mukaan ”yksi haastavimmista osa-alueista tänä päivänä”. ICT-alaa vaivaa pula osaavasta ja aktiivisesta työvoimasta, ja rekrytoinnissa tehdäänkin usein pikaisia päätöksiä. F.E.C.-ohjelmassa on aikaa molemminpuoliseen tutustumiseen ja oppimiseen. ”Ilman muuta suositeltava ohjelma”, Laitinen sanoo.
Esa Vennola työskentelee Signal Partnersissa business support managerina. Häntä kiinnostivat opinnoissa esimerkiksi muutosjohtamiseen liittyvät modulit. Aalto PRO:n tiloissa järjestettyjä lähiopetuspäiviä oli noin 20. ”F.E.C.-ohjelma tarjosi mahdollisuuden yhdistää kaksi asiaa: löytyi uusi toimiala ja siinä rinnalla sain tehtyä syventävät opinnot liiketoiminnan kehittämisestä.”
Alanvaihtajalle on arvokasta, että pääsee tutustumaan uuteen käytännön työn kautta.”
Vennolan tultua taloon yritys on saanut kilpailutusten kautta paremmin sopivat logistiikkakumppanit ja kustannussäästöjä kuljetuksiin. Myös omia esiasennus-, varasto- ja logistiikkatiloja on kehitetty. ”Aalto PRO:n ohjelman kurssit ovat tukeneet työskentelyä, eli meidän tapauksessa ohjelma täytti varmasti kaikkien osapuolten tavoitteet”, Laitinen sanoo.
Tärkein tavoite osallistujan työllistyminen
Aalto PRO:n F.E.C.-ohjelmien tavoitteena on saattaa yhteen uutta työntekijää tarvitseva yritys ja osaava, motivoitunut työnhakija. Koulutuksen aikana osallistuja kehittää monipuolisesti osaamistaan sekä tarjoaa työpanoksensa yritykselle. Koulutusohjelma on ELY-keskuksen hankkimaa työvoimakoulutusta. Yli 40 prosenttia ohjelmien kouluttajista tulee Aalto-yliopistosta. Ohjelmista on esimerkiksi haettu yrityksiin toimitusjohtajia, koulutettu alanvaihtajia ja autettu väitelleitä tohtoreita työllistymään.
Aalto University Professional Development eli Aalto PRO on toteuttanut työvoimakoulutuksia yli 25 vuoden ajan. F.E.C. eli Further Educated with Companies on noin puolivuotinen palkaton yhteistyöjakso potentiaalisen tulevan työnantajan kanssa. Tavoitteena on työsopimus. Koulutussopimukseen perustuva ohjelma sisältää perehtymistä ja käytännön työskentelyä sekä Aalto PRO:n järjestämän koulutuksen.