Luet nyt: Aalto Leaders' Insight: Tehot irti tekoälystä
Digitalisaatio

Tehot irti tekoälystä

Tekoäly muokkaa todellisuutta ennennäkemättömällä vauhdilla. Menestyäkseen tässä uljaassa uudessa maailmassa liiketoiminnan ja teknologian kehittäjien on ymmärrettävä, miten tekoälyn tarjoamat mahdollisuudet voi parhaiten valjastaa käyttöönsä. Diploma in Artificial Intelligence -ohjelma täyttää tämän tarpeen.

Annamari Typpö, 06.11.2019

|

Artikkelit

Tekoäly on kaikkialla. Useimmat meistä ovat joka päivä kosketuksissa tekoälyn kanssa, onpa kyse sitten älypuhelimen puheohjauksesta, verkkosivun asiakaspalvelubotista, Amazonin suosituksista tai Googlen hakutuloksista. Tekoäly tarjoaa yrityksille käytännössä rajattoman määrän mahdollisuuksia – ja haastaa samalla kaikki liiketoimintaprosessit.

Menestyäkseen uudella pelikentällä organisaatiot ja yksilöt tarvitsevat uudenlaista teknologiaosaamista sekä selkeän käsityksen siitä, mitä tekoäly oikein on ja miten sitä voi hyödyntää. Diploma in Artificial Intelligence -ohjelma vastaa tähän huutoon tarjoamalla syvällistä ymmärrystä moderneista tekoälyteknologioista ja niiden valjastamisesta hyötykäyttöön.

Useimmat meistä ovat joka päivä kosketuksissa tekoälyn kanssa."

"Ohjelma tarjoaa työkalut, joiden avulla voi lähteä viemään oman organisaationsa tekoälykypsyyttä isoin harppauksin eteenpäin", sanoo Teemu Roos, yksi ohjelman kouluttajista. Roos toimii Helsingin yliopiston tietojenkäsittelytieteen laitoksen apulaisprofessorina sekä Suomen tekoälykeskuksen FCAI:n tekoälykoulutuksen vetäjänä.

Diploma in Artificial Intelligence on Aalto PRO:n, Helsingin yliopiston koulutus- ja kehittämispalveluiden HY+:n ja FCAI:n yhteinen koulutusohjelma.

"Yhteistyömme FCAI:n kanssa on ollut erinomaista. Pyrimme yhteisvoimin kehittämään liike-elämän tekoälyosaamista. FCAI on tässä meille luonnollinen kumppani, sillä siellä on syvää asiantuntemusta sekä tekoälytutkimuksesta että sen hyödyntämisestä liiketoiminnassa", sanoo Solutions Director Jonni Junkkari Aalto PRO:lta.

"Ohjelmassa käydään joitakin asioita läpi aika yksityiskohtaisesti ja teknisesti, mutta päätavoitteena on tarjota osallistujille kattava käsitys tekoälyn tuotekehityskaaresta, jotta he tietävät, mitä siihen kuuluu ja millaista osaamista tarvitaan. Osallistujat eivät välttämättä enää koskaan ohjelman jälkeen kirjoita itse koodia, mutta on helpompi kommunikoida varsinaisten kehittäjien kanssa, kun tuntee datan hankintaan liittyvät haasteet ja teknologioiden rajoitukset ja mahdollisuudet ja ymmärtää, miten teknologia käännetään liiketoiminnaksi", Roos sanoo.

Diploma in Artificial Intelligence -ohjelmaan osallistunut Director, Architecture, Data & Analytics Tapio Kuusisto Outotecilta on samaa mieltä.

"Lähdin mukaan ohjelmaan säilyäkseni ammatillisesti relevanttina. Tekoäly on kaikkialla, ja kun tekee yritys- tai ICT-arkkitehtuuriin liittyvää työtä, sitä on pakko tuntea keskivertokansalaista paremmin, jotta ymmärtäisi, mistä on kyse, kun myyntimiehet tulevat kauppaamaan 'vallankumouksellisia' tekoälyratkaisuja ja -palveluja", Kuusisto sanoo.

Sinustako tekoälyn edelläkävijä?

Ohjelma koostuu kuudesta kaksipäiväisestä opintojaksosta, joihin sisältyy sekä intensiivistä lähiopetusta että tekemällä oppimista. Käsiteltäviä aiheita ovat muun muassa datan ja tekoälyn perusteet sekä edistyneet tekoälyteknologiat ja -sovellukset analytiikasta moderneihin syväoppimismalleihin. Ohjelmaan sisältyy myös käytännön tapausesimerkkejä johtavilta organisaatioilta.

Roos takaa, että ohjelman jälkeen osallistujat tuntevat olevansa kärryillä tekoälyasioissa.

"Ohjelma antaa lisää varmuutta. Osallistujat kokevat olevansa valmiita oppimaan lisää ja kehittymään tekoälyn edelläkävijöiksi omissa organisaatioissaan", Roos sanoo.

Ohjelman jälkeen osallistujat tuntevat olevansa kärryillä tekoälyasioissa."

Pakollisia opintojaksoja täydentävät valinnaiset suuntautumisvaihtoehdot. Osallistuja voi valita joko ohjelmointitaitoja edellyttävän teknisen jakson tai liiketoiminnan suuntautumisvaihtoehdon, jossa keskitytään tekoälyn liiketoimintasovelluksiin. Yksilöharjoituksissa ja projektitöissä osallistujat pääsevät soveltamaan juuri oppimiaan taitoja suoraan omaan työhönsä ja löytävät ne asiat, jotka ovat relevantteja heidän omissa organisaatioissaan.

Kuusisto teki projektityönsä tekstianalytiikasta, joka osoittautui hyväksi valinnaksi.

"Meille tulee usein yhteydenottoja startupeilta, jotka tarjoavat tekstianalytiikkasovelluksia. Nyt tiedän, mitä niiltä kannattaa kysyä esimerkiksi kielivaihtoehdoista. Meille eivät suomi ja englanti riitä, vaan keskeisiä kieliä ovat myös esimerkiksi saksa, portugali, ruotsi ja espanja. Projektityön aikana kävi aika selväksi, millaisia haasteita tekstianalytiikkaan liittyy, mikä on helppoa, mikä haastavaa ja niin edelleen", Kuusisto sanoo.

Tekoäly on ollut trendikäs teema jo pitkään, joten saatavilla on suuri joukko aihetta käsitteleviä kirjoja ja verkkokursseja. Roos ja Kuusisto korostavat silti, että Diploma in Artificial Intelligence -ohjelman hyödyt ovat aivan toista luokkaa. Siinä saa henkilökohtaista sparrausta, ja puolen vuoden aikajänne tarkoittaa, että osallistujat ehtivät reflektoida oppimaansa.

"Tällaiseen ohjelmaan osallistuminen aiheuttaa pienen pakon tehdä asioita ja varata aikaa oppimiseen. Se on ehdottomasti plussa", Kuusisto sanoo.

Rima korkealle

Diploma in Artificial Intelligence -ohjelma on suunnattu ohjelmoijille ja kehittäjille, tuotepäälliköille, liiketoiminnan kehityspäälliköille ja -johtajille, ohjelmistoarkkitehdeille sekä tietohallintopäälliköille ja -johtajille.

"Ei ohjelma mikään ihmelääke ole, mutta se antaa syvällisen ymmärryksen siitä, mikä on mahdollista ja mikä ei", Kuusisto sanoo.

Hän kiittää myös päteviä kouluttajia ja näiden monipuolisia lähestymistapoja.

"Me olemme ohjelmasta todella ylpeitä ja investoimme siihen valtavasti. Harvoin tämänkaltaiseen ohjelmaan saa opettajiksi näin kovia ja akateemisesti meritoituneita ihmisiä", sanoo Roos.

Diploma in Artificial Intelligence -ohjelma ylitti kaikki Kuusiston odotukset – eikä hän päästänyt itseäänkään helpolla.

"Tein tosi paljon töitä, että pääsin seuraavalle osaamisen tasolle. En ole koskaan tehnyt koodausta työkseni, mutta minusta on tärkeää ymmärtää vähän syvällisemmin niitä asioita, joita johtaa. Siksi päätin itse perehtyä esimerkiksi Python-ohjelmointiin, että näen, miten tekoälysovelluksia oikeasti tehdään. Pian huomasin osaavani rakentaa koneoppimisratkaisuja ihan omin päin."

Lue lisää Aalto PRO:n Diploma in Artificial Intelligence -ohjelmasta.


Palaa Aalto Leaders' Insight -pääsivulle

Löydä lisää luettavaa ja kuunneltavaa