Luet nyt: Aalto Leaders' Insight: Voiko kuka tahansa olla johtaja tai kasvaa sellaiseksi?
Edellinen sivu Kuva: Tim Lahan
Johtaminen

Voiko kuka tahansa olla johtaja tai kasvaa sellaiseksi?

Johtamista voi oppia, kuten muitakin töitä. Esimerkiksi transformaatio-oivalluksia voi hakea opiskelemalla taksi-, matkapuhelin- ja hotellialoja. ”Niistä tajuaa, miten omakin ala voi muuttua.”

Annukka Oksanen, 30.10.2019

|

Artikkelit

Apulaisprofessori Timo Vuori ei osaa määritellä yhtään ominaisuutta, joka johtajalla pitää ehdottomasti olla. Niin monen osasen palapelistä johtamisessa on kyse.

”No ehkä pitää olla fiksu. Mutta sekään ei ole aina totta, oikean strategian voi valita tsägällä. Ja jos onnistuu innostamaan, homma toimii, vaikka johtaja olisi tyhmä”, hän kärjistää.

Vuoren mukaan hyvän johtamisen ehdoton ehto kuitenkin on, että johtaja sopii yhteen organisaation muun johdon ominaisuuksien kanssa. Silloin johtoryhmä voi kompensoida mitä tahansa johtajalta puuttuvaa ominaisuutta.

Koska ei ole johtajapersoonallisuuksia, johtamista voi tietysti oppia siinä missä muitakin ammatteja."

Olennaisinta on, onko johtajalla tilanteeseen sopivaa bisnes-, tuote- ja palveluosaamista. Myös yritystä tukevista verkostoista on hyötyä.

”Pitää tehdä tilannekohtainen arviointi siitä, kuka pystyy saamaan juuri tässä tilanteessa eniten aikaan”, Vuori sanoo

Koska ei ole johtajapersoonallisuuksia, johtamista voi tietysti oppia siinä missä muitakin ammatteja.

Johtaja ei ole enää kulmahuoneesta karjahteleva kaikkivoipainen tahtoihminen, vaan fiksu nykyjohtaja myöntää auliisti, että hänellä on paljon opittavaa.

”Johtajuus on kamalan yksinäistä ja älyttömän vaikeaa. On tärkeää, että on joku, jolle voi soittaa iltaysiltä kauhean päivän jälkeen. Että on joku, jolta voi pyytää apua”, Lauri Järvilehto sanoo.

Järvilehto itse soittaa Tom Kalinskelle, amerikkalaiselle yritysjohtajalle, jonka krediittilistalla ovat  muun muassa lelufirman Mattelin ja Sega-peliyhtiön toimitusjohtajuudet.

Järvilehto saattaa pohdiskella Kalinsken kanssa esimerkiksi työelämän kiemuroita tai hallitustyöskentelyn haasteita. Järvilehto toimii nykyään hallituksen jäsenenä perustamassaan it-alan palvelu- ja konsultointiyritys Lightneerissä. Työelämän kiemuroita hän pohtii työkseen Filosofian akatemia -yrityksessä.

”Soittelemme iltaisin Skype-puheluja. Aivan mahtava seitsemänkymppinen herra”, Järvilehto kehuu mentoriaan. Järvilehto rohkaistuu pyytämään Kalinskea mentorikseen sen jälkeen, kun sattuivat istumaan Salt Lake Cityssä samaan illallispöytään.

Timo Vuori vinkkaa, että transformaatio-oivalluksia voi hakea opiskelemalla vaikkapa taksi-, matkapuhelin- ja hotellialoja. ”Niistä tajuaa, miten omakin ala voi muuttua.”

Aalto EE:n Riitta Lumme-Tuomala antaisi ihmisille mahdollisuuksia yli organisaatio- ja ennen kaikkea yli auktoriteettirajojen.

Johtajalla on vain yksi työkalu, hän itse."

”Seuraan itse sitä, miten ihmiset pyytävät apua.” Avun pyytäminen on alttiiksi asettumista, siksi se kertoo paljon.

”Johtajalla on vain yksi työkalu, hän itse. Jos ei tunne itseään ja sitä, miten vaikuttaa muihin, ei ole myöskään mahdollisuuksia ymmärtää muita”, Lumme-Tuomala sanoo.

Utelias, energinen, empaattinen, nöyrä ja laajasti sivistynyt. Kaikkia näitä ominaisuuksia voi analysoida talent managementissa siinä missä yrityksen eri bisnessegmenttien tulostakin.
Hyvä johtaja on töissä yritystä ja sen työntekijöitä varten.
Lauri Järvilehto kuvaa johtamista näin:

”Johtaja on linssi, jonka läpi valo tiivistyy laseriksi, jos se siis tiivistyy. Mutta se valo tulee aina ihmisistä, työntekijöistä.”

Tämä tarina on osa long form artikkelia "Miten valitaan paras mahdollinen johtaja kuhunkin tilanteeseen?"


Palaa Aalto Leaders' Insight -pääsivulle

Löydä lisää luettavaa ja kuunneltavaa