Luet nyt: Aalto Leaders' Insight: Case ABB: Elämänlaajuinen oppiminen on liiketoiminnan menestymisen edellytys
Edellinen sivu Anu Saarelainen ja Ismo Laukkanen Kuva: ABB
Johtaminen Lean-ajattelu

Case ABB: Elämänlaajuinen oppiminen on liiketoiminnan menestymisen edellytys

Läpi työuran kantava osaaminen vaatii jatkuvaa päivittämistä. Anu Saarelainen ja Ismo Laukkanen ABB:ltä kertovat kuinka yhteistyö Aalto EE:n kanssa auttaa ABB:tä fasilitoimaan henkilöstön elämänlaajuista oppimista.

Joanna Sinclair, 23.02.2021

|

Artikkelit

Read this in English

ABB Suomi on yksi Aalto EE:n laaja-alaisimmista asiakkuuksista. Yhteistyön avulla varmistetaan ABB:n henkilökunnan kyvykkyyksien jatkuva kehittyminen. ABB tekee myös monipuolista yhteistyötä Aalto-yliopiston kanssa, muun muassa tutkimushankkeiden, rekrytointien ja kehitysprojektien saralla.

”Kumppanuutemme Aalto-yliopiston kanssa alkoi yli 130 vuotta sitten. Suomen ABB:n perustaja Gottfrid Strömberg tunnetaan sähköteknisen koulutuksen isänä Suomessa. Aalto-yliopiston Teknillisen korkeakoulun ensimmäiset sähkötekniikan professorit olivat Strömbergin oppilaita”, ABB:n Head of Learning and Development Ismo Laukkanen taustoittaa.  

Työelämän murros edellyttää ketterää oppimista

Elämänlaajuisen oppimisen mahdollistaminen nähdään ABB:llä liiketoiminnan menestymisen edellytyksenä. Viime vuosina kompetenssien kehittämisen painopiste on siirtynyt ABB:llä yksilön osaamisesta tiimien, organisaation ja ekosysteemien kyvykkyyksiin.

”Kompetenssien kehittäminen on aina ollut vahvasti yrityksemme agendalla, mutta työelämän kiihtyvä muutos on nostanut vaatimustasoa erityisesti oppimisen ketteryyden ja vauhdin osalta”, ABB:n Country HR Manager Anu Saarelainen sanoo.

Data-analytiikka ja tekoäly eivät yksin ratkaise tätä haastetta."

Laukkanen ja Saarelainen korostavat jatkuvan muutoksen nopeutuneen vuosi vuodelta. Uutta tietoa syntyy valtavasti ja tietovirrasta on pystyttävä poimimaan olennaiset seikat, joiden pohjalta kehittää uutta liiketoimintaa.

”Data-analytiikka ja tekoäly eivät yksin ratkaise tätä haastetta. Koko henkilökunnalta vaaditaan ketterää oppimiskyvykkyyttä ja resilienssiä. Yhteistyömme Aalto EE:n ja Aalto-yliopiston kanssa auttaa varmistamaan, että työntekijöiltämme löytyy tällaista oppimiskyvykkyyttä”, Laukkanen huomauttaa.

Räätälöityjä valmennuksia ja osallistujia Aalto EE:n avoimiin ohjelmiin

ABB:n ja Aalto EE:n yhteistyö käsittää ABB Suomen kehittämistarpeisiin räätälöityjä valmennuksia, joiden lisäksi ABB:n johtoa ja henkilöstöä osallistuu aktiivisesti Aalto EE:n ja Aalto PRO:n avoimen ohjelmaportfolion koulutuksiin. Viime vuosina ABB:n osaamista on kehitetty esimerkiksi johtamisen, digitalisaation, uusien liiketoimintamallien innovoinnin, palvelumuotoilun ja leanin tiimoilta.

Saarelainen huomauttaa sekä räätälöityjen että avointen ohjelmien tuovan verkottumishyötyjä niin yksilö- kuin liiketoimintatasolla:

”Kun lähetämme osaajan Aalto MBA -ohjelmaan tai perehtymään syvällisesti data-analytiikkaan, työntekijämme käy ammatillista vuoropuhelua ja verkottuu akateemisessa kontekstissa muiden toimialojen edustajien kanssa. Räätälöidyissä koulutuksissa sisäinen verkottuminen on luonnollisesti aina etu näin suuressa yrityksessä.”

Yli 20 vuotta ABB Manager -valmennuksia

Kehitysmahdollisuuksien tarjoaminen henkilöstölle ja osaamisen monitorointi nähdään ABB:llä tärkeäksi osaksi liiketoiminnan johtamista.

Parhaillaan käynnissä on jo kolmaskymmenes Aalto EE:n toteuttama ABB Manager -ohjelma. Räätälöity ohjelma luotiin 2000-luvun alussa. Valmennuksen rakenne on pysynyt varsin samankaltaisena vuodesta toiseen, mutta sisältö päivittyy jatkuvasti vastaamaan ABB:n muuttuvia tarpeita.

”ABB Manager on kohdennettu liiketoimintojemme johtoryhmätason ihmisille ja sinne nouseville osaajille. Ohjelma on arvostettu ja odotettu mahdollisuus meillä sisäisesti. Sen on käynyt jo noin 550 ABB Suomen johtajaa”, Saarelainen kertoo.

Ohjelma on arvostettu ja odotettu mahdollisuus meillä sisäisesti."

”Löytöretkiprojektit ovat keskeinen osa näitä räätälöityjä valmennuksia. Niissä osallistujat ratkovat liiketoiminnalta saatuja haasteita”, Laukkanen alleviivaa.

ABB Manager -ohjelmassa korostuvat tulevaisuuden mahdollisuudet: tänä vuonna talentit työstävät muun muassa Green Electrification -teeman tuomaa liiketoimintapotentiaalia ABB:lle ja sen asiakkaille.

”Green Electrification tähtää kestävän kehityksen uusiin ratkaisuihin, joiden avulla voidaan merkittävästi pienentää hiilijalanjälkeä ja tehostaa energian käyttöä. Business Finland myönsi ABB:lle veturiyritysrahoituksen tälle hankkeelle, jossa Aalto EE ja Aalto-yliopisto tulevat olemaan vahvasti mukana – muun muassa ABB Manager -ohjelman kautta”, Laukkanen lisää.

Yhteistyön keskiössä 2021: hybridityö, monimuotoisuus ja kestävä tulevaisuus

ABB:n hyvin tunteva kumppani pystyy strategisesti tukemaan yritystä niin tutkimus- kehitys- kuin koulutushankkeissa.

”Arvostamme yhteistyötämme Aalto EE:n ja Aalto-yliopiston kanssa. Saamme heiltä vahvaa akateemista näkemystä, huippukoulutusta, ja aivan viimeisintä tutkimustietoa”, Saarelainen tähdentää.

”Vuonna 2021 yhteistyössämme korostuvat kolme aihepiiriä: hybridityön ja työhyvinvoinnin johtaminen, diversiteetin ja inklusiivisuuden kehittäminen entisestään, ja liiketoimintamahdollisuuksien luominen digitaalisuutta ja kestävää kehitystä yhdistävän Green Electrification -teeman ympärillä”, Laukkanen sanoo.

Aalto EE kehittää jo 50 vuoden kokemuksella korkealaatuisia asiakaskohtaisia ratkaisuja auttamaan liiketoiminnan nykyisten ja tulevien haasteiden ratkaisussa. Suunnittelemme ja toteutamme yhdessä asiakkaidemme kanssa vaikuttavia ja inspiroivia ratkaisuja, jotka hyödyntävät Aalto-yliopiston poikkitieteellistä osaamista ja lähestymistapaa. Lue lisää


Palaa Aalto Leaders' Insight -pääsivulle

Löydä lisää luettavaa ja kuunneltavaa