Python ja tekoäly – koodauksen perusteet -koulutuksen verkko-opiskelua ja harjoitustyön tekemistä tukevat opetusassistentit Kaisa Kärkkäinen ja Markus Toivonen. Kysyimme heiltä käytännön työskentelystä ohjelman aikana.
Mitä opetusassistentti tekee Python ja tekoäly -koulutuksessa?
- Me assistentit autamme kaikkia ohjelman osallistujia koulutuksen aikana pienryhmäsessioissa näyttämällä esimerkkejä, vastaamalla osallistujien kysymyksiin ja auttamalla koulutuspäivien aikana tehtävissä harjoitteissa. Lisäksi meihin on mahdollisuus saada nopeasti yhteys etätuen välityksellä, jossa autamme koti- ja online-kurssin tehtävien kanssa.
Mikä opetusassistentin työssä on palkitsevinta?
- Palkitsevinta assistenttina toimimisessa on nähdä, kun osallistujille tulee ohjelmoinnin parissa Heureka-hetki, ja tästä uuden oppimisesta syntyvä ilo. Ohjelmointi voi olla aluksi haastavaa oppia, mutta tekemisen kautta eri rakenteet muodostuvat nopeasti rutiineiksi.
Minkälaisia koulutuksen aiemmat osallistujat ovat olleet?
- Jo ensimmäisestä toteutuksesta lähtien koulutuksessa on ollut laaja kirjo osallistujia, joilla on ollut hyvin erilaiset taustat: vastavalmistuneesta kohta eläköityvään, markkinointiassistentista tietojohtajaan ja kaikkea niiden väliltä. Ohjelma on suunnattu erityisesti niille, joilla ei ole aiempaa taustaa ohjelmoinnista, mutta tarjoaa myös mielekästä sisältöä, vaikka ennakkotaitoja jo olisi.
Miksi ohjelmointikoulutukseen kannattaa osallistua?
- Ohjelmointi on nykypäivänä yksi yhteiskuntamme infrastruktuurin perusteista, joten sen hallitsemista voisi pitää lähes perustaitona. Jo pelkkä ohjelmoinnin perusteiden osaaminen auttaa ymmärtämään monimutkaistenkin ohjelmien toimintaa, vaikka niitä itse ei olisikaan luomassa. Aalto PRO:n tarjoamassa koulutuksessa sinun on helppo päästä nollasta liikkeelle yhdessä kouluttajien ja assistenttien kanssa.
- Assistentit mahdollistavat koulutuksessa pienryhmäopetuksen, jotta kaikki varmasti pysyvät ohjelmassa mukana, ja heihin saa nopeasti yhteyden omatoimisia harjoitteita tehdessä. Kurssilla opeteltava Python-kieli on yksi maailman suosituimmista ohjelmointikielistä, jonka käyttökohteet ovat nykypäivänä lähes rajattomat, ja jolla erityisesti luodaan nykypäivän moderneja koneoppimisratkaisuja.
Mitä osallistujat osaavat koulutuksen päätteeksi?
- Koulutuksen jälkeen osallistujalle on tullut tutuksi ohjelmoinnin perusteet käyttäen Python-ohjelmointikieltä ja hänellä on valmiudet ratkaista ohjelmointihaasteita omatoimisesti työ- tai arkielämässä. Hyvä esimerkki tästä on kurssin päätteeksi tehtävä pieni aiheeltaan vapaavalintaisen projektityö, jonka kautta oppii niin ohjelmointiprojektin suunnittelusta, toteutuksesta kuin dokumentoinnista.
- Tekoälyosuuden jälkeen osallistuja ymmärtää tekoälyn perusteet, erot menetelmien välillä ja niiden käyttökohteita. Lisäksi hän osaa soveltaa tietoaan sekä kasvattaa sitä.
- Muutamia erilaisia menneitä projekteja ovat olleet esimerkiksi automerkkien laadukkuuden ennustaminen, täydellisen olutreseptin löytäminen koneoppimisen avulla sekä tekstianalyysin tekeminen Yhdysvaltojen presidentin twiiteistä.
Uskomuksia, väittämiä ja vastauksia ohjelmoinnistaOhjelmoinnin oppiminen vaatii matemaattista kyvykkyyttä.Ohjelmointi ei itsessään vaadi lainkaan matemaattisia taitoja, vaan ohjelmoinnissa tehtävät operaatiot perustuvat valmiiksi määriteltyyn logiikkaan ja sääntöihin, joita ohjelmointikieli käyttää. Ohjelmoinnin ymmärtäminen on tärkeää vain koodareille.Nykypäivänä lähes kaikki käyttämämme laitteet hyödyntävät ohjelmointikoodia, ja yhä suuremmissa määrin myös vanhat palvelut ja tuotteet siirtyvät sähköiseen muotoon. Erityisesti työelämässä ohjelmoinnin ymmärtämisestä on hyötyä, sillä vaikka itse ei työskentelisi ohjelmoinnin parissa, on hyvä ymmärtää ohjelmoinnista syntyviä rajoitteita ja mahdollisuuksia, jotta pystyy osallistumaan keskusteluun ja ymmärtämään konsepteja. Ohjelmoinnin oppiminen on abstraktia puuhaa.Ohjelmointia voisi verrata mihin tahansa käsityöhön: ainoastaan tekemällä ja harjoittelemalla siinä voi kehittyä paremmaksi. Ohjelmointi on hyvin käytännönläheistä, ja siinä yksi parhaita puolia on juuri se, että näkee konkreettisesti sen, mitä itse on saanut aikaiseksi. |
Kaksi kertaa vuodessa järjestettävässä Python ja tekoäly -koulutuksessa opit Python-ohjelmointikielen perusteet ja saat kattavan kuvan sen mahdollisuuksista, käyttökohteista sekä hyödyistä. Koulutus on rakennettu henkilöille, joilla ei ole aiempaa ohjelmoinnin tuntemusta.