Lääkäri, neurologi ja neurologian professori Anne Remes valittiin Oulun yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan dekaaniksi vuonna 2017. Nimityksen myötä Remes huomasi ajattelevansa, että eri tieteenaloilla on oltava joitain yhtenäisiä johtamisperiaatteita ja -rakenteita. Hän halusi oppia aiheesta lisää ja tarttuikin tilaisuuteen, kun sai mahdollisuuden hakea Aalto Executive MBA (Aalto EMBA) -ohjelmaan.
Remes oli ehtinyt opiskella vain pari kuukautta, kun covid-19-pandemia iski Suomeen maaliskuussa 2020 ja koulut sekä yliopistot kautta maailman joutuivat sulkemaan ovensa. Myös Aalto University Executive Education (Aalto EE) siirtyi nopeasti etäopetukseen muiden mukana.
Oulun yliopistossa siirryttiin myös etätöihin, mikä kasvatti henkilökunnan työtaakkaa. Remeksen tehtävä dekaanina oli varmistaa, että ohjeita ja määräyksiä noudatettiin, mikä sopi hänelle hyvin, koska hänen reaktionsa äärimmäisiin tilanteisiin on tarttua toimeen.
”Olen usein todennut, että toimin parhaiten paineen alla, kun adrenaliinitasoni on korkealla. On kuitenkin pidettävä mielessä, että kova stressitila ei saisi pysyä yllä liian kauan.”
"Opintojen suhteen en ottanut tilanteesta paineita", hän sanoo.
"Tunnen itseni nyt paremmin"
Remes valmistui Aalto EMBA -ohjelmasta keväällä 2022. Suurimman osan opinnoistaan hän suoritti verkossa, mistä oli monenlaisia hyötyjä. Kun pandemia alkoi ja opinnot siirtyivät verkkoon, Remes saattoi jäädä kotikaupunkiinsa ja lähelle Oulun yliopiston kollegojaan.
”Siinä tilanteessa oli lohdullista, että pystyin johtajana jäämään työyhteisöni lähelle.”
Henkilökohtaisen elämän puolella kevät 2020 sattui myös olemaan hänen vanhan koiransa viimeinen. Etäopinnot mahdollistivat sen, että Remes saattoi viettää rakkaan perheenjäsenen kanssa sen viimeiset elinkuukaudet.
Siinä tilanteessa oli lohdullista, että pystyin johtajana jäämään työyhteisöni lähelle.”
EMBA-opinnot perustuvat suurelta osin omien ydinominaisuuksien, vahvuuksien ja heikkouksien tunnistamiseen. Tärkeää on myös ymmärtää, millainen on ihmisenä ja johtajana.
”Tunnen itseni nyt paremmin. Ymmärsin, että olen oppijana sellainen, että tarvitsen omaa rauhaa täyden luokkahuoneen sijaan.”
”Verkko-opetuksessa on vähemmän mahdollisuuksia keskustelulle ja ajatustenvaihdolle - mikä on tärkeä osa omaa työtäni ja alaani - mutta pidän kuitenkin itsenäisestä työskentelystä, etenkin silloin, kun opettelen uusia teorioita tai käsitteitä.”
Eivätkä opinnot olleet aivan kokonaan etänä. Remes ja neljä muuta EMBA-ohjelman osallistujaa työskentelivät puolen vuoden ajan liiketoimintaprojektin parissa. Sen vuoksi ryhmä tapasi kerran kuussa Helsingissä.
”Projekti olisi ollut vaikea toteuttaa kokonaan verkossa. Osa ryhmistä työskenteli vain etänä, mutta me koimme, että on tärkeää tavata kasvotusten.”
Junamatkat Helsinkiin ja muualle Suomeen oli helppo hyödyntää luentoihin liittyvien tehtävien tekoon.
"Matkat kestivät jopa seitsemän tuntia, mutta ajan pystyi käyttämään erinomaisesti työskentelyyn! Junassa tuntemattomien ihmisten läsnäolo ei häiritse ja muun tekemisen puutteessa on vaikea vältellä töitä.”
Remes kertoo, että hänen mielestään ryhmä tuli hyvin toimeen keskenään, kaikki olivat todella motivoituneita ja opintojen kautta muihin osallistujiin oli mielenkiintoista tutustua.
Myös ohjelman toteutus oli luova.
”Joidenkin jaksojen aikana meitä kehotettiin käymään kävelyllä ja kuuntelemaan samalla podcast-jakso, ja takaisin palattuamme keskustelimme aiheesta tai teimme ryhmätyötä. Taukojen pitämisellä varmistettiin, että kaikki kävivät haukkaamassa vähän happea kesken päivän – parantaahan kävely kognitiivisia toimintoja ja oppimista.”
Kohti uusia työhaasteita
Kun Remes aloitti EMBA-ohjelmassa, hän ei suunnitellut työpaikan vaihtoa, mutta keväällä 2021 hän päätti hakea arvostettua Helsingin yliopiston lääketieteen tiedekunnan dekaanin tehtävää. Hän sai paikan ja uskoo, että osallistuminen EMBA-ohjelmaan vaikutti merkittävästi työpaikan vaihtoon.
Olen ymmärtänyt, että toimivan ryhmän pitää koostua erilaisista, toisiaan täydentävistä persoonista
"Olin työskennellyt Oulussa kauan ja koska olin myös opiskellut siellä, olin tuntenut suurimman osan yhteisöstä vielä kauemmin. Nyt uudessa työympäristössä olen pystynyt kuuntelemaan ja tarkkailemaan uusia ihmisiä aivan eri tavalla kuin aiemmin.”
Remes kertoo, että koulutuksen laajentama avarakatseisuus auttoi häntä valitsemaan tiimin Helsingissä, koska opintojen myötä hän oppi arvostamaan erilaisia persoonallisuuksien ja kykyjen moninaisuutta.
”Olen ymmärtänyt, että toimivan ryhmän pitää koostua erilaisista, toisiaan täydentävistä persoonista ja siksi etsinkin ihmisiä, jotka tuovat tiimiini jotain sellaista, mitä minulla ei ole.”
Remes uskoo, että EMBA-opinnot, yhdistettynä hänen ikäänsä ja pitkään uraansa, ovat tehneet hänestä paremman johtajan.
”Tiedän nyt, mihin seikkoihin johtajan tulee keskittyä ja miten tulevaisuuteen varaudutaan niin, että kaikki riskit ja epävarmuudet voidaan ottaa huomioon. Tärkein oivallukseni on kuitenkin se, että johtaja voi olla aivan tavallinen ihminen.”
Aalto EMBA haastaa ja innostaa, vauhdittaen erittäin kokeneita ammattilaisia menestymään yhä vaativammissa liikkeenjohdon tehtävissä. Ohjelma vahvistaa ja kehittää edelleen osallistujien kykyä sekä varmuutta johtaa ihmisiä ja organisaatioita huipputasolla. Aalto EMBA jalostaa strategista ajattelua ja johtamiskyvykkyyttä erityisesti globaalissa toimintaympäristössä ja tarjoaa korvaamattoman, elinikäisen ammatillisen verkoston. Lue lisää