Moninaisuus on tärkeää tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden vuoksi, mutta se on yksinkertaisesti myös hyvää bisnestä. Jos yritys esimerkiksi valmistaa kuluttajatuotteita tai palveluita laajalle kuluttajaryhmälle, on tärkeää, että yrityksen sisällä ymmärretään aidosti erilaisia kuluttajia ja osataan viestiä heidän kanssaan.
Työpaikalle on kuitenkin turha rekrytoida eri taustaisia ja vähemmistöihin kuuluvia ihmisiä, ellei organisaation kulttuuri ole valmis diversiteetille.
Aalto-yliopiston professori Rebecca Piekkari huomauttaa, että on organisaatioita, joissa on paljon moninaisuutta muttei yhteenkuuluvaisuuden tunnetta. Toisaalta joillakin työpaikoilla porukka on hitsautunut hyvinkin yhteen mutta myös ihmiset ovat keskenään hyvin samankaltaisia.
"Tässä se ristiriita piilee, koska yhteenkuuluvaisuus tyypillisesti tarkoittaa sitä, että ajatellaan samalla tavalla ryhmänä, ja sitten taas moninaisuus on sitä, että meillä on uniikkeja ominaisuuksia. Se, että joku, jolla on uniikkeja taitoja, kokee kuuluvansa ryhmään, vaatii esimieheltä työtä", Piekkari sanoo Aalto Leaders’ Insight -podcastissa.
Moninaiset työyhteisöt eivät siis ole automaattisesti inklusiivisia. Ja jos kaikki työntekijät eivät koe voivansa olla aidosti ja turvallisesti sellaisia kuin ovat, sillä on hintansa.
Piekkari kertoo esimerkin omassa tutkimusryhmässään tehdystä väitöstutkimuksesta, jossa tutkija haastatteli konsulttiyrityksen työntekijöitä.
"Yksi ulkomaalainen työntekijä totesi, että joka aamu minun täytyy muistaa pukea suomalainen versio itsestäni päälle eli tavallaan muokata sitä omaa identiteettiä niin, että kuulun joukkoon. Tällä on hintansa ja siitä harvemmin puhutaan."
Miten rakentaa työkulttuuria, jossa kaikki ihmiset otetaan aidosti mukaan? Mihin rekrytoinnissa kannattaa kiinnittää huomiota, jotta moninaisista taustoista tulevat ihmiset kokisivat voivansa hakea kyseistä työpaikkaa ja kuulua yhteisöön? Kannattaako työpaikoilla järjestää diversiteetti- ja inkluusiokoulutusta ja onko kiintiöistä hyötyä? Muun muassa näistä aiheista keskustellaan tässä podcast-jaksossa.
Rebecca Piekkari on Aalto-yliopiston professori (Marcus Wallenberg Professor of International Business) ja kauppakorkeakoulun tasa-arvotoimikunnan jäsen. Jakson juontaa toimittaja Reetta Räty.