Luet nyt: Aalto Leaders' Insight: Brad Pittin tähdittämän elokuvan innoittaja, urheiluanalytiikan uranuurtaja Ari Kaplan saapuu Suomeen
Edellinen sivu Ari Kaplan on tehnyt uraa uurtavaa työtä etenkin urheiluanalytiikan parissa. Kuvat: Jamie Kelter Davis
Digitalisaatio Johtaminen

Brad Pittin tähdittämän elokuvan innoittaja, urheiluanalytiikan uranuurtaja Ari Kaplan saapuu Suomeen

Ari Kaplan on yksi Aalto EE:n pohjoismaisille tietojohtajille järjestämän CDOIQ-tapahtuman pääpuhujista. Brad Pittin tähdittämä Moneyball-elokuva vuodelta 2011 perustuu osittain Kaplanin kokemuksiin urheiluanalytiikan parissa.

Joanna Sinclair, 16.12.2024

|

Artikkelit

Yhdysvaltalainen Ari Kaplan on yksi Pohjoismaiden ensimmäisen CDOIQ Nordic Symposium -tapahtuman pääpuhujista. Tapahtuma järjestetään 12. helmikuuta Espoon Otaniemessä.

Harva voi sanoa toimineensa innoittajana elokuvalle, mutta Kaplan voi.

Vuonna 2011 julkaistu, Brad Pittin tähdittämä Moneyball perustuu osittain Kaplanin kokemuksiin. Elokuva oli aikanaan ehdolla muun muassa parhaan elokuvan Oscarin saajaksi.

Baseballia itsekin yliopistossa pelannut Kaplan mullisti uransa alussa urheiluanalytiikan maailmaa.

Hän perusti muun muassa Chicago Cubsien ja Los Angeles Dodgersien data-analyysiosastot ja uudisti Yhdysvaltojen kansallispelinä pidetyn lajin pelaajavalintakäytännöt.

Baseball-vuosien jälkeen hän siirtyi Formula 1:n pariin McLarenin talliin.
 

"Jos haluat voittaa formuloissa, sinulla on oltava tiimissä myös parhaat ihmiset, aivan kuten yritysmaailmassa."


”Formula 1 oli äärimmäisen kiehtova kokemus. Millään muulla alalla ei tehdä niin salamannopeita päätöksiä kuin formuloissa ratakierrosten aikana. Tein tiivistä yhteistyötä (brittiläis-belgialaisen rata-autoilija) Lando Norrisin kanssa, kiersin maailmaa ja autoin McLarenin strategiatiimiä hyödyntämään tekoälymalleja”, Kaplan kertoo.

Kaplan painottaa, että hänellä oli työnsä tukena valtava tiimi, sillä McLaren työllistää satoja huippuanalyytikoita teknologiakeskuksessaan Wokingissa, Iso-Britanniassa.

”Opettavaisia vuosia – ja niistä sai yllättävän paljon oivalluksia myös yritysmaailmaan sovellettavaksi”, Kaplan toteaa.

”Kuten kaikki Formula 1 -fanit tietävät, loppupeleissä kisa ei ratkea data-analytiikalla, tekoälyllä tai tekniikalla. Jos haluat voittaa, sinulla on oltava tiimissä myös parhaat ihmiset, aivan kuten yritysmaailmassa”, Kaplan korostaa.

 

"Kutsuin Stephen Hawkingin kotiini opiskelijajuhliin"

Kaplanilla on vaiherikkaalta uraltaan tarina jos toinenkin kerrottavaan. Eräs mieleenpainuvimpia muistoja on vuosien takaa, kun Caltech valitsi hänet 1990-luvun vuosikymmenen alumniksi.

Kaplan myöntää hämmentyneensä kunnianosoituksesta.

”Caltech palkitsee yleensä Nobelin saaneita huippulahjakkuuksia, kuussa kävelijöitä ja sen sellaisia koko kansakunnan sankareita. Olin todella otettu, kun pääsin samaan seuraan ja vieläpä verrattain varhaisessa uravaiheessa”, hän kertoo.

Kaplanilla olisi jaettavana roppakaupalla kaskuja Caltechin vuosilta.

”Vaikkapa se, kun kohtasin Stephen Hawkingin ja kutsuin hänet kotiini opiskelijajuhliin. Itseni ja ystävieni hämmästykseksi hän saapui paikalle. Olipahan ikimuistoinen ilta.”

 

Data Intelligence -alustat demokratisoivat analytiikan

Nykyisessä työssään Kaplanilla on komea titteli: hän on globaalin data-, analytiikka- ja tekoäly-yhtiö Databricksin Head of Evangelism.

Hän kiertää työkseen ympäri maailmaa kertomassa ja kuulemassa teknologia-alan päivänpolttavista edistysaskelista.

 


Chicagossa asuva Ari Kaplan saapuu helmikuussa 2025 Suomeen ensimmäistä kertaa. Hän puhuu CDOIQ Nordic Symposiumissa tekoälystä, tietokannoista, data-analytiikasta ja tulevaisuuden trendeistä.

 

Suomeen Kaplan saapuu puhumaan ennen kaikkea tekoälystä, tietokannoista, data-analytiikasta ja tulevaisuuden trendeistä.

”Elämme innostavia aikoja. Generatiivinen tekoäly on niin uusi megatrendi, että parhailla oivalluksilla oikeaan markkinarakoon iskevät pikkuruiset startupit voivat ihan aidosti kilpailla organisaatioiden kanssa, joissa on palkkalistoillaan tuhansia asiantuntijoita.”

”Konkarina olen toki elänyt jo aika monta, aikoinaan ällistyttävältä tuntunutta murrosta läpi. Teknologian saralla tapahtuu keskimäärin neljän viiden vuoden välein jotain erityisen merkittävää. Kännykät, internet, onhan näitä. Olin maailmanlaajuisen Oracle-käyttäjäryhmän puheenjohtaja silloin kun Oracle osti MySQL:n, Javan ja Peoplesoftin. Silläkin oli aika kauaskantoisia vaikutuksia”, Kaplan muistelee.
 

"Data Intelligence -alustat demokratisoivat analytiikan."


Juuri nyt Kaplan on erityisen innostunut  Data Intelligence -alustoista. Hän on kirjoittanut yhdessä Stephanie Diamondin kanssa teoksen The Data Intelligence Platforms [for Dummies], joka on vapaasti ladattavissa verkosta.

”Emme tavoittele tällä teoksella voittoa, haluamme vain jakaa tietoa mahdollisimman monelle”, Kaplan tähdentää.

”Data Intelligence -alustat demokratisoivat analytiikan. Nyt kuka tahansa voi analysoida dataa, käydä vuoropuhelua oman organisaationsa datan kanssa omalla äidinkielellään – eikä rinnalle tarvita asiantuntijaa. Erityisesti yritysmaailmassa tämä on aivan käänteentekevä asia”, Kaplan sanoo.

 

Elämänlaajuinen oppiminen on elinehto

Muun toimintansa ohella Kaplan opettaa edelleen valikoituja urheiluanalytiikan yliopistokursseja.

Hän painottaa, että elämänlaajuinen oppiminen on tänä päivänä tärkeämpää kuin koskaan.

”Maailma muuttuu nyt niin nopeasti, ettei kenenkään työpaikka ole itsestäänselvyys, jollei jatkuvasti päivitä osaamistaan”, hän sanoo.
 

"Jos haluat pysyä kehityksen kelkassa mukana, sinun on allokoitava siihen aikaa."


”Ajan hermolla olemalla välttää myös kalliita virheitä. Osallistuin hiljattain lounaalle, jossa joukko yritysjohtajia kertoi data-analytiikkaan liittyvistä chatbot-hankkeistaan. He olivat käyttäneet niihin aivan tolkuttomasti aikaa ja resursseja."

"Sääli sinänsä. Työnantajani Databricksin AI/BI Genie Spacesin avulla he olisivat saaneet luotua erinomaiset chatbotit datansa analysointiin muutamassa minuutissa."

 


Jokaisen on opittava uutta. Kuuntele podcasteja, kouluttaudu työn ohella, osallistu alasi tärkeimpiin tapahtumiin, neuvoo Kaplan.

 

”Jos haluat pysyä kehityksen kelkassa mukana, sinun on allokoitava siihen aikaa: kuuntele podcasteja, kouluttaudu työn ohella ja osallistu alan tärkeimpiin tapahtumiin. On todella hienoa, että Aalto EE tuo CDOIQ-tapahtuman helmikuussa 2025 Suomeen. Tule paikalle!” Kaplan kannustaa.
 

Data-agentteja – ja agenttitarinoita

Maailma muuttuu nyt niin nopeasti, ettei Kaplan halua vielä tarkasti lyödä lukkoon kaikkia aiheita, joista hän puhuu CDOIQ-tapahtumassa. Melko suurella todennäköisyydellä hän kertoo keynote-puheenvuorossaan ainakin data-agenteista.

”Vannomatta paras, mutta data-agenteista voi hyvinkin tulla se seuraava iso asia. Yksinkertaistaen kyse on siitä, että yritykset voivat luoda omia data-agentteja, jotka ovat äärimmäisen hyviä ennustamaan hyvin spesifejä asioita: esimerkiksi globaalien jakeluketjujen riskejä.”

”Yritysten omien data-agenttien avulla saatuja oivalluksia voidaan yhdistää julkisten data-agenttien tuottamaan tietoon, mikä auttaa liikkeenjohtoa saamaan entistä kattavamman näkemyksen ja tekemään parempia päätöksiä. Tämä on kiehtova kehitysaskel data-analytiikan saralla”, Kaplan tähdentää.

Jos tapahtumassa jää aikaa, Kaplan haluaisi data-agenttien ohella puhua myös aiheesta, joka sivuaa kylmän sodan aikaisia agenttitarinoita.

”Olen työnarkomaani, ja vapaa-aikani on kortilla. Silloin kun sitä on, teen yhteistyötä suomalaistaustaisen emeritusprofessori Marvin Makisen kanssa. Pyrimme data-analytiikan avulla selvittämään Raoul Wallenbergin kohtaloa”, Kaplan kertoo.

Ruotsalaisdiplomaatti Raoul Wallenberg pelasti toisen maailmansodan aikana kymmeniätuhansia ihmisiä holokaustilta, mutta päätyi sodan loppumetreillä puna-armeijan pidättämäksi ja katosi.

Ari Kaplan ja Marvin Makinen ovat jo vuosien ajan etsineet ja analysoineet tietoa Wallenbergin kohtalosta.

”Marvin Makisen tarina on monin verroin kiinnostavampi kuin minun – hänethän vangittiin nuorena opiskelijana 1960-luvulla vakoilusta Yhdysvaltojen laskuun ja passitettiin Neuvostoliitossa työleirille. Siellä hän kuuli ensimmäistä kertaa huhuja siitä, mitä Raoul Wallenbergille oikein tapahtui”, Kaplan sanoo.

”Työtä on vielä paljon, ja tutkimus voi kestää vuosia. Tapauksen parissa työskentelee kuitenkin monia ihmisiä Marvinin ja minun ohellani, ja uskon vakaasti, että saamme yhdessä vielä paljastettua totuuden.”

Aalto EE:n järjestämää Pohjoismaiden ensimmäistä CDOIQ-tapahtumaa Kaplan kertoo odottavansa innolla.

”Työni on vienyt minua ympäri maailmaa. Olen päässyt lähelle Suomea – olin juuri äsken puhumassa Tanskassa ja hiljattain myös Ruotsissa – mutta vasta nyt pääsen ensimmäistä kertaa elämässäni Suomeen. Todella hauskaa päästä keskustelemaan pohjoismaisten tietojohtajien kanssa tiedon johtamisen parhaista käytännöistä.”
 

Kuka?

Ari Kaplan, Databricksin Head of Evangelism, tunnetaan johtavana vaikuttajana tekoälyn, tietokantojen ja data-analytiikan saralla.
Erityisesti urheiluanalytiikan uranuurtajana kunnostautunut Kaplan on tehnyt yhteistyötä muun muassa McLarenin ja
Ajax Amsterdamin kanssa sekä kirjoittanut useita kirjoja. Hänet on palkittu esimerkiksi Caltechin vuosikymmenen alumnina,
IBM:n Data Science Celebrity -palkinnolla ja vuoden 2024 DataIQ Top Influencer -palkinnolla.
Vapaa-ajallaan Kaplan selvittää yhdessä emeritusprofessori Marvin Makisen kanssa toisessa maailmansodassa
kadonneen ruotsalaisdiplomaatti Raoul Wallenbergin kohtaloa. Työholistiksi tunnustautuva Kaplan myöntää,
ettei juuri malta rentoutua, mutta kertoo nauttivansa aika ajoin vapaahetkistä virtuaalitodellisuudessa.
Hän asuu Chicagossa, Yhdysvalloissa.

CDOIQ Nordic Symposium

Aalto EE järjestää Pohjoismaiden ensimmäisen CDOIQ Nordic Symposiumin helmikuussa 2025 Espoon Otaniemessä. Pohjoismaiset tieto- ja liiketoimintajohtajat yhteen tuovan tilaisuuden tavoitteena on edistää strategisen tiedonhallinnan parhaiden käytäntöjen leviämistä eri organisaatioiden välillä. CDOIQ-tapahtumasarja on saanut alkunsa yhdysvaltalaisesta huippuyliopisto Massachusetts Institute of Technologysta (MIT). MIT on järjestänyt CDOIQ-tapahtumia jo lähes kahdenkymmenen vuoden ajan.

Lue lisää CDOIQ Nordic Symposiumista


Palaa Aalto Leaders' Insight -pääsivulle

Löydä lisää luettavaa ja kuunneltavaa