Kolmen kuukauden projektikomennus alkoi marraskuussa 2003 Tampereella. Suomen talven kohtaaminen sai insinööri Saji Khullarin ajattelemaan, ettei hän jäisi päiväksikään yli määräajan.
Khullar saapui Tampereelle yhdessä puolisonsa Gaurav Khullarin kanssa, joka oli mukana samassa Nokian projektissa. Vierailu pohjoiseen venähti. Nyt perhe asuu Espoossa.
Intialaispariskunnalla oli kokemusta uuteen ja outoon sopeutumisesta. Tavatessaan he eivät osanneet puhua eivätkä edes lukea toistensa kieliä, sillä aakkoset olivat erilaiset. Saji oli kotoisin Keralasta Etelä-Intiasta ja puhui malayalamia. Punjabia puhuva Gaurav on Chandigarhista Himalajan vuorten juurelta. He aloittivat englanniksi, mutta nyt yhteinen kieli on hindi.
Vain keksimällä itsensä uudelleen pärjää.
Khullar uskoo, että vain keksimällä itsensä uudelleen pärjää. Hän perustelee näkemyksensä sillä, että miljoonien vuosien kuluessa ovat pärjänneet ne kasvit ja eläimet, jotka ovat reagoineet muuttuviin oloihin. Sama pätee taloudessa: kun katsoo SP500-osakeindeksin yrityksiä tai Fortune 500 -listan yrityksiä, listoilla pitkään pysyneet ovat luoneet nahkansa kerta toisensa jälkeen.
”Miksei se pätisi ihmisiinkin?”
Khullarin mielestä ajatusta voi soveltaa kaikkeen: harrastuksiin, mielenterveyteen, ammatilliseen kehitykseen. Luonnontieteissä ilmiötä kutsutaan evoluutioksi, taloudessa innovaation ja kasvun S-käyräksi.
Khullar löysi oppimisen ilon Aalto MBA:ssa
Khullar näkee omalla urallaan tähän mennessä kolme S-käyrää.
Ensimmäinen käyrä alkoi nousta, kun hän perehtyi kolmessa kuukaudessa perusteellisesti ohjelmointiin ilman alan taustaa. Khullar on koulutukseltaan sähkö- ja elektroniikkainsinööri. Elettiin vuosituhannen vaihdetta, ja ohjelmointi veti intialaisinsinöörejä alalla kuin alalla. Se oli ensimmäinen kerta, kun hän kävi läpi oppimisen tuskaksi kutsumansa prosessin.
”Tunnet paineen ja avuttomuuden. Hermostuttaa ja tuntuu ylitsevuotavalta. Samalla aistit kuitenkin, kun energia sinussa kasvaa. Se on se S-käyrä”, hän kuvailee.
Kun Khullarin S-käyrä teknologiakonsulttina ei enää noussut ylöspäin, hän siirtyi liiketoimintapuolelle. Kymmenvuotinen ura Nokialla oli nousujohteinen. Lopulta nousu oli hänen mielestään jo liian nopeaa. Hän koki, ettei sisäistänyt ja oppinut asioita kunnolla.
”En tuntenut enää oppimisen tuskaa. Huomasin, että tittelini kasvoivat, mutten kokenut ymmärtäväni asioita tarpeeksi syvällisesti. Niinkin voi pärjätä, ja on turvallista olla tutussa työpaikassa.”
Kolmas käyrä alkoi piirtyä, kun Khullar vaihtoi ison yrityksen johtoasemasta startupiin, Sininen Polku -konsulttiyritykseen. Samalla hän opiskeli Aalto EE:ssä.
Kouluttautuminen auttaa näkemään sen, mitä et nähnyt aiemmin, sanoo Khullar. Hänet kuvattiin kotonaan Espoossa.
Khullar valitsi ensin Aalto MBA -ohjelmasta kaksi irtomoduulia testatakseen, onko opiskelu hänelle oikeanlaista. Hän halusi myös testata, pystyykö hän työskentelemään, opiskelemaan ja elämään perhe-elämää yhtä aikaa.
”Löysin oppimisen ilon!”
MBA-ohjelman oppien mukana tuli myös yllätys. Khullar koki ikään kuin jotkin lukot hänessä olisivat avautuneet.
”Ne ominaisuudet ovat aina olleet minussa, mutten vain ollut nähnyt niitä aiemmin. Kyse on muutoksesta ymmärryksessä ja tavassa tulkita tietoa. Hinduismissa guru on opettaja, joka näyttää soihdullaan valoa oppilailleen. Oppilas on se, joka näkee. Kouluttautuminen auttaa näkemään sen, mitä et nähnyt aiemmin.”
Oikea aika on nyt
Sinisessä Polussa kaikki tekivät kaikkea toisin kuin isossa korporaatiossa, ja ensimmäistä kertaa sekä hän että hänen työnantajansa kokivat kasvukipuja yhtä aikaa. Hän luonnehtii tunnetta hyvin voimakkaaksi. Khullar sai huiman kokemuksen toimimisesta epävakaassa VUCA-maailmassa*.
Kolmas S-käyrä jatkoi kurvailuaan McKinsey & Companylla. Takana oli 20 vuotta monipuolista kokemusta ja useita johtajatoimia. Hän sai neuvon kollegalta, jolla oli samankaltainen tausta.
”Se oli hyvin, hyvin arvokas neuvo, koska se on niin totta. Hän sanoi, että unohda olevasi kokenut ja tule tänne vasta-alkajana. Vain siten voit oppia nopeasti uutta.”
Et menetä silmiäsi, jos lisäät niiden eteen uuden linssin, Khullar muotoilee kokemuksen merkityksen.
Saji Khullar harrastaa klassista intialaista tanssia ja jakaa intohimon tanssia kohtaan tyttärensä Aanchalin kanssa.
Nyt Khullar johtaa viestintä- ja mediateollisuutta Nordic Technology and Strategy -yksikössä Accenturella.
”Tapamme käyttää teknologiaa arjessa muuttuu nopeasti. Siksi yritysten täytyy uudistaa tarjontaansa ja toimintaansa. Pilvipalvelut, datakeskustransformaatio, prosessien uudelleensuunnittelu”, Khullar luettelee.
”Juureni ovat syvällä teknologiassa. Tulin sieltä välillä pinnalle, nyt haluan kaivautua takaisin syvälle ja käyttää samalla uutta bisnesosaamistani.”
Hän sanoo, ettei koskaan ei ole liian myöhäistä oppia uutta, eikä koskaan ole liian aikaista aloittaa uutta.
”Oikea hetki on nyt.”