”Pavo, pavo, pavo”, LiBin Sim toistelee latinokappaleen sanoja. Hän kertoo latinalaistanssien kurssista, jota hän kävi.
Singaporelainen Sim halusi oppia ymmärtämään laulujen romanttisia espanjankielisiä sanoituksia, jotta pystyisi eläytymään salsaan, tangoon, chachachahan ja mamboon.
Mikä ihmeen pavo, hän mietti.
”Pavo tarkoittaa kalkkunaa. Koko laulu kertoi kalkkunan kokkaamisesta”, hän kertoo videohaastattelussa.
Tanssikurssille Sim oli päätynyt, koska hän halusi tutustua Latinalaisen Amerikan kulttuuriin. Työ kulutustavarateollisuuden kehitystehtävissä vei häntä sinne.
Latinokulttuurin ymmärryksen ja tanssitaidon lisäksi Sim löysi kurssilta vaimon.
"Elä vanhaksi, opi vanhaksi"
Muista maista ja kulttuureista oppiminen on kemianinsinööri Simille tärkeää. Tuotantoketjujen optimointi ja hinnoittelulaskelmat sujuvat, kun ymmärtää ketjussa työskenteleviä ihmisiä.
Singaporessa hän kasvoi kiinalaisessa valtavirtakulttuurissa. Hän oivalsi kulttuureista oppimisen tärkeyden alakoulussa, kun opettaja kysyi Simiä pyytämään vanhemmiltaan kirjettä englanniksi. Kiinasta toisen maailmansodan jälkeen Singaporeen muuttaneet vanhemmat eivät osanneet englantia tarpeeksi, jotta he olisivat voineet kirjoittaa kirjeen.
”Se oli vähän rankkaa.”
Koulussa hän oli nopea oppija, mutta hän myös oppi, ettei tiedäkään kaikkea. Kielet tuottivat tuskaa, minkä lisäksi teini ei jaksanut kiinnostua kaikesta. Yläkoulussa maantiedon tunnilla hän ihmetteli, miten ketään voi kiinnostaa joen ekosysteemi.
Se osoittautui käännekohdaksi.
”Elä vanhaksi, opi vanhaksi eli älä lopeta koskaan oppimista”, Sim siteeraa maantiedonopettajaansa, joka puolestaan siteerasi kiinalaista sananlaskua nuorelle Simille.
Sillä tiellä Sim on vieläkin.
”On ihmeellistä, miten oppiminen avaa ovia ja luo polkuja.”
”Kun on hyvä palkka ja asema, on riski lipsua itsetyytyväisyyteen. Mutta muista aina, ettet tiedä kaikkea”, hän tiivistää elämänasenteensa.
Jatkuva tiedonjano ja opittavan etsiminen, oli se sitten työssä vaadittava taito, kieli tai kokemus, siivittää Simiä eteenpäin ja kohti uutta.
”On ihmeellistä, miten oppiminen avaa ovia ja luo polkuja.”
Koulun jälkeen Sim jatkoi opintojaan Lontoossa.
Kemian insinöörin ensimmäinen työpaikka siellä oli Procter & Gamblen tehtaassa Lontoon liepeillä. Hän oli tehtaan ainut kiinalainen cockneya vääntävien englantilaisten keskellä.
”Halusin oppia tuntemaan nämä tyypit.” Perusteellinen paikallisymmärrys kiinnosti, koska Sim ajattelee sen säteilevän työssä melkein kaikkeen.
”No, esimerkiksi he joivat olutta. Let's go and grab a pint, he sanoivat. Minä join pubissa ensin vettä, koska en ollut koskaan juonut olutta.”
Sim oppi juomaan olutta ja hän oppi myös ymmärtämään cockneya. Työ pesuainetehtaassakin luisti.
Ryhmässä opiskelu palkitsee
Insinööritaustansa takia Sim ymmärtää hyvin, miten tuotanto toimii. Hän luonnehtii itseään numeroniiloksi.
”Osaan numerot. Ymmärrän, miten hinnat ja arvoketjun hinnoittelu (pricing of the value chain) toimivat. Se on mielestäni tärkeää.”
Töissään ruoka- ja juomateollisuudessa hän oppi myös asiakkaista, jakelusta ja muusta liiketoiminnan kaupallisesta puolesta. Hän halusi kuitenkin syventää alan oppeja ja pystyä hyödyntämään numero-osaamistaan aiempaa tehokkaammin. Sitä varten Sim suoritti Aalto Executive MBA -koulutuksen Singaporessa.
”Kanssaosallistujilla oli monenlaisia taustoja: rahoitusta, henkilöstöhallintoa, operatiivista johtamista. Keskustelimme ja opimme, meillä oli hyvin erilaisia näkökulmia, se auttoi oivaltamaan."
”Kanssaosallistujilla oli monenlaisia taustoja: rahoitusta, henkilöstöhallintoa, operatiivista johtamista. Keskustelimme ja opimme, meillä oli hyvin erilaisia näkökulmia, se auttoi oivaltamaan. Oppiminen on paljon palkitsevampaa, kun se tapahtuu ryhmässä. Ryhmässä oppii paremmin”, hän sanoo.
Vast’ikään Sim kävi luksustuoteteollisuudessa työskentelevän puolisonsa Defelyn Tayn kanssa Aalto EE:n viikonlopun kestäneen valmennuksen vastuullisuudesta. Kokemus eritaustaisten ammattilaisten kanssa tehdyistä ryhmätöistä ja keskusteluissa oli jälleen inspiroiva.
Sim vaalii ja kasvattaa verkostojaan
Parikymmentä vuotta sitten Lontoossa asuessaan katkarapuja rakastava Sim kävi hakemassa herkkuja Billingsgaten kala-ja äyriäistorilta. Nykyään hän käy merenelävien tukkutoreilla Singaporessa ja utelee myyjiltä kalojen ja äyriäistenominaisuuksista.
Opittavaa riittää, sillä pelkästään katkarapusortteja on 50–100.
Uteliaisuus johtuu siitä, että Sim on aloittanut juuri Seafood Industries Association Singaporen (SIAS) johtajana. Valtion kanssa tiivistä yhteistyötä tekevän yhdistyksen tehtävänä on tukea ja edistää Singaporen mereneläväteollisuutta.
LiBin Sim edistää nyt työllään Singaporen mereneläväteollisuutta. Yksi hänen opeistaan on verkostoituminen. Hän päätyi nykyiseen työhönsä, koska yhdistyksen johto tiesi Simin kansainvälisestä taustasta ja monipuolisesta kokemuksesta.
Merenelävät on erittäin tärkeä proteiinin lähde, joten Singaporen valtio tukee alaa merkittävästi. SIAS toimii valtion ja alan yritysten välissä.
Yksi Simin opeista on verkostoituminen. Niitä hän vaalii ja kasvattaa. Verkoston kautta löytyi nykyinen työkin.
Alan yritysten johto alkoi houkutella Simiä yhdistykseen töihin, koska he tiesivät Simin kansainvälisestä taustasta ja monipuolisista kokemuksista elintarviketeollisuudessa.
”Minun täytyy oppia puhumaan hyvin erilaisten ihmisten kanssa. Täytyy tietää, miten valtion prosessit toimivat, miten yritykset toimivat. Me autamme yrityksiä kehittämään toimintaansa.”
"Minun täytyy oppia puhumaan hyvin erilaisten ihmisten kanssa."
Apu saattaa olla esimerkiksi rahoituksen löytämistä, liiketoimintaprosessien viilaamista, asiakkaiden paikantamista ja uusien mahdollisuuksien etsimistä. Kyse on siis lisäarvon luomisesta ja vienninedistämisestä. Toimenkuvassa Sim voi hyödyntää monipuolisesti aiempia kokemuksiaan.
Juuri nyt Sim suunnittelee muutamalle singaporelaisyritykselle matkaa Australiaan, Chileen ja Peruun. Tavoitteena on ottaa oppia sikäläisestä kalanviljelystä, nähdä millainen merenelävien tarjonta ja ehkä myös saada myytyä singaporelaistuotteita.
Aiemmilla työmatkoillaan Peruun Sim myös huomasi, että maassa oli kiinalaismaahanmuuttajien ruokakulttuuri.
Kiinalaisravintoloita pyörittivät Kiinaan kaivostöihin lähteneiden kiinalaisten jälkeläiset. He tarjoilivat perulaistunutta kiinalaista ruokaa. Se, että kiinalaiset ja kiinalainen elämänmeno näkyvät Perussa, ennustaa hyviä bisnesmahdollisuuksia.
Sim haluaa, että opintomatkalaiset pääsevät maistelemaan Tyynenmeren perulaisia herkkuja, koska ruoka ja kulttuuri kietoutuvat tiiviisti yhteen. Aiemmilta Perun-työmatkoiltaan hän muistaa supermarketista ostamansa mehukkaan ja maukkaan sashimin ja tietysti cevichen.
”Se on niin tuoretta ja hyvää!”
Haastattelu on julkaistu ensimmäistä kertaa Aalto Leaders' Insight -lehden numerossa 12 kesäkuussa 2024. Voit ladata ja lukea koko lehden täältä!