Luet nyt: Aalto Leaders' Insight: Hiilineutraali Suomi syntyy vain pelaamalla yhteiseen maaliin
Edellinen sivu Kuvat: Johnny Jussila / Aalto EE
Johtaminen Vastuullisuus

Hiilineutraali Suomi syntyy vain pelaamalla yhteiseen maaliin

Maailma tarvitsee kiireellisesti ilmastotoimia – ja yhteistyö on tehokkain keino nopeuttaa muutosta. Aalto EE:n ja Energy Efficiency Movementin yhteisessä tapahtumassa etsittiin keinoja vahvistaa yhteistyötä yli sektorirajojen.

Joanna Sinclair, 20.11.2024

|

Artikkelit

Marraskuun 1. päivänä järjestetty Empowering Industries for a Decarbonized Finland -tapahtuma kokosi yhteen energia-alan ammattilaisia, joilla on yhteinen päämäärä: tehdä Suomesta energiatehokkuuden ja hiilineutraaliuden globaali edelläkävijä.

Tapahtuman fasilitoijana toimi Domenico “Dom” Dargenio, Fortumin Leadership & Culture Transformation Lead ja Aalto EE:n Senior Advisor.

Tapahtuman aluksi Dargenio korosti, että aito muutos vaatii yhteistyötä kaikilla rintamilla.

”Olemme asettaneet riman korkealle: haluamme voimaannuttaa energia-alan toimijoita työskentelemään yhdessä kohti vähähiilistä tulevaisuutta. Tämä on todella tärkeä tehtävä.”

Kun ihmiset ajattelevat Suomea, he ajattelevat puhdasta luontoa ja puhdasta teknologiaa. Meillä on jo brändi. Se, mitä tarvitsemme, on enemmän yhteistyötä.

Kyselyn mukaan lähes kaikki yritykset ovat halukkaita investoimaan kestävyyteen

Energy Efficiency Movementin Lisa Bounoure jakoi omassa aloituspuheenvuorossaan inspiroivia tuloksia hiljattain toteutetusta globaalista kyselystä, jonka mukaan 93 prosenttia yrityksistä on halukkaita investoimaan kestävyyteen.

Bounoure korosti reilua tuottoa sijoitetulle pääomalle, joka näille yrityksille on luvassa. Energiatehokkuuden parantaminen voi Energy Efficiency Movementin arvion mukaan säästää yrityksille globaalisti noin 437 miljardia dollaria vuodessa vuodesta 2030 eteenpäin.

Suomen ABB:n Motion-liiketoiminta-alueen Local Business Manager Mika Männistö rohkaisi energia-alan ammattilaisia pelaamaan yhteiseen maaliin.

“Kun ihmiset ajattelevat Suomea, he ajattelevat puhdasta luontoa ja puhdasta teknologiaa. Meillä on jo brändi. Se, mitä tarvitsemme, on enemmän yhteistyötä.”

”Olen täällä myös siksi, että olen isä. Lapsena jääkiekon pelaaminen ulkona oli melkein parasta, mitä tiesin. Nyt joudun selittämään omalle pojalleni, miksei hän kavereineen voi pelata pihalätkää."

Männistö totesi, että hiilineutraalin tulevaisuuden edistäminen on hänelle tärkeää sekä työssä että henkilökohtaisessa elämässä.

”Olen täällä tänään kahdesta syystä. Ensinnäkin me ABB:llä tiedämme, että hiilineutraalisuus on mahdollista, ja me uskomme, että se myös saavutetaan,” hän sanoi.

”Olen täällä myös siksi, että olen isä. Lapsena jääkiekon pelaaminen ulkona oli melkein parasta, mitä tiesin. Nyt joudun selittämään omalle pojalleni, miksei hän kavereineen voi pelata pihalätkää. Minusta on ilmiselvää, että meidän täytyy tehdä jotain radikaalia ripeästi.”

Männistö korosti, että vaikka nyt tarvitaan nopeita toimenpiteitä, tarvitaan myös viisaita päätöksiä ja systeemiajattelua:

”Moni yritys haluaisi jättää tiekartan laatimisen väliin ja hypätä suoraan mutu-pohjalta käyttämään teknologiaa, joka vaikuttaa parhaalta vaihtoehdolta energiansäästön kannalta. Ymmärrän houkutuksen, mutta se on vähän kuin lähtisi kokoamaan IKEA-huonekaluja lukematta ohjeita – yleensä siinä päätyy tuhlaamaan tolkuttomasti aikaa ja saattaa tehdä kalliitakin virheitä.”

 

Miten voimme lisätä alojen välistä yhteistyötä?

Avauspuheenvuorojen jälkeen aloitettiin interaktiivinen työpaja, jossa pohdittiin ryhmissä vastauksia Dargenion esittämään ydinkysymykseen: miten voisimme lisätä kaikkien alojen välistä yhteistyötä hiilineutraalin Suomen saavuttamiseksi?

Energia-alan ammattilaisten, startup-yritysten, julkisen sektorin edustajien ja tutkijoiden välisessä vuoropuhelussa nousi esiin monia oivalluksia.

Keskusteluissa korostui etenkin se, että vaikka yhteistyökulttuurilla on Suomessa pitkät perinteet, nyt täytyy laittaa uusi vaihde silmään. Jos haluamme nousta energiatehokkuuden edelläkävijäksi, meidän täytyy rakentaa ekosysteemejä, joissa kaikki priorisoivat pitkän aikavälin vaikutuksia.

Tarvitsemme myös vahvempaa sääntelytukea ideoiden toteuttamiseksi. Useat osallistujat korostivat tarvetta tehdä startup-yritysten ja suurempien yritysten välisistä kumppanuuksista saumattomampia.

Yhteistyön vahvistamiseksi ehdotettiin monia ideoita, muun muassa kuratoitua matchmaking-organisaatiota ja sektorirajat ylittäviä yhteistyötapahtumia.

Erityisen ajatuksia herättävä keskustelu käytiin systeemiajattelusta. Kuten eräs osallistuja totesi:

”Meillä on yhteinen tavoite – mutta yksikään meistä ei onnistu, jos me kaikki keskitymme tahoillamme vain omaan liiketoimintaamme ja ratkaisemaan yhtä palapelin osaa.”

”Startupit ovat täällä haastamassa meitä”

Aalto EE:n asiakkuusjohtaja Laura Carnicelli huomautti, että vihreässä siirtymässä meillä kaikilla on yhteinen päämäärä – ja meillä on sen suhteen kiire.

”Kaikkien ei tarvitse tietää kaikkea, mutta kaikkien täytyy tuoda oma panoksensa. Siksi täällä on tänään niin monien eri toimialojen ja sektorien edustajia – haluamme kaikkien pohtivan, miten he voivat osallistua. Meillä on jaettu vastuu. Tartutaan siihen ja toimitaan sillanrakentajina.”

Meillä on yhteinen tavoite – mutta yksikään meistä ei onnistu, jos me kaikki keskitymme tahoillamme vain omaan liiketoimintaamme ja ratkaisemaan yhtä palapelin osaa.

Tapahtumaan kuului myös vauhdikas esittelysessio, jossa joukko startup-yrityksiä sekä tutkimus- ja liiketoimintatiimejä kertoivat keksinnöistään. Jokaisella tiimillä oli vain kaksi minuuttia aikaa kertoa tarinansa, ja tilaisuuteen tartuttiin hanakasti.

Innostus oli käsinkosketeltava, kun NeGenYasa, CuRen, Amertat Energy, Benerg, Ekotekt, WasteLocker ja Winse Power avasivat ratkaisujaan vihreän siirtymän vauhdittamiseksi.

ABB:n Mika Männistö kiteytti esittelyjen annin osuvasti:

”Startupit ovat täällä haastamassa meitä. Kysymässä meiltä: ’Miksei tämä muka onnistuisi – tai oletteko ajatelleet tätä?’ Me tarvitsemme tällaisia kysymyksiä. Ne auttavat meitä kehittymään ja viemään Suomea eteenpäin.”

 

Suomi voi johtaa muutosta

Tapahtuman lähestyessä loppuaan Dargenio esitti viimeisen kysymyksen: mihin Aalto EE:n seuraavan työpajan tulisi keskittyä vihreän siirtymän edistämiseksi?

Kysymys kirvoitti lukuisia ehdotuksia. Esimerkiksi menestystarinoiden kuuleminen ja vihreän teknologian kiihdyttämön luominen kiinnostivat monia. Esille nousi myös hyvin kunnianhimoisia ideoita, kuten sen pohtiminen, miten muuttaa hiilidioksidipäästöt valuutaksi, jotta ne otettaisiin aina huomioon päätöksenteossa.

Osallistujat suuntasivat kohti verkostoitumislounasta innostuneessa tunnelmassa. Suomella on erinomaiset edellytykset olla energiatehokkuuden edelläkävijä. Meillä on vahvaa osaamista ja vankka tahtotila edistää muutosta.

Tapahtuma päättyi Männistön esittämään rohkaisuun:

”Johdetaan muutosta ja tehdään asiat paremmin.”


Palaa Aalto Leaders' Insight -pääsivulle

Löydä lisää luettavaa ja kuunneltavaa