”Lauantaiaamuja Aalto EE:llä tulee ikävä. Järisyttäviä henkisiä kokemuksia porukassa, uusia loistavia ystäviä.”
”Opiskelutoverini olivat koko ohjelman ehdottomasti paras asia. Pohdimme juuri taannoin alumnitapaamisessa, kuinka poikkeuksellista näin läheisten ystävyyssuhteiden luominen aikuisiällä on. Kaikki kannustivat ja tukivat toinen toisiaan koko opintojen ajan.”
”Meistä muodostui tiivis ryhmä, jossa syntyi elinikäisiä ystävyyksiä. Tiedän, että voin koska tahansa soittaa kelle tahansa ryhmästämme, jos haluan keskustella, ideoida tai pyytää apua.”
Muun muassa tällaisia asioita Aalto MBA -ohjelmien osallistujat ovat kertoneet opintojensa aikana syntyneistä ystävyyssuhteista. Verkostoitumista ja verkostojen kehittämistä korostetaan usein, kun puhutaan opintojen hyödyistä – mutta moni saa ohjelmista myös uusia ystäviä.
Näin kävi muun muassa Jussi Ropolle, Ville Mäkelällä, Sami Supplylle ja Tatu Rauhamäelle. He tutustuivat toisiinsa Aalto Executive MBA -opintojensa alettua vuonna 2021.
Opintojen aikana opiskelutoverit alkoivat kokoontua moduulien jälkeen yhteen. He puivat moduulin antia esimerkiksi ruokailun tai oluiden parissa, muistelee Mäkelä, ja oppivat tuntemaan toisensa melko hyvin.
Ropo, Mäkelä, Supply, Rauhamäki ja ystäväporukan viides jäsen Milla Nummenpää – joka ei päässyt mukaan kuvauksiin – päätyivät tekemään EMBA-opintoihin kuuluvan Business Strategy Projectin yhdessä.
”Siinä sitä varmaan lopullisesti tutustuttiin ja hitsauduttiin”, sanoo Ropo.
Sen myötä ystävyys, tapaamiset ja viestittelyt ovat jatkuneet opintojen päätyttyäkin.
Erilaiset taustat olivat iso etu
Projektityötä tehdessään ryhmä huomasi, että heidän työskentelytapansa sopivat yhteen ja yhdessä työskentely sujuu.
Iso etu oli se, että ystävykset ovat hyvin eri taustoista. Ropo työskentelee henkilöstöalan yhtiö Baronan talousjohtajana, Mäkelä johdon konsultointiyhtiö Tamora Oy:n toimitusjohtajana. Supply on kulttuurialan ammattilainen, Rauhamäki Palvelualojen työnantajat PALTAn elinkeinopolitiikan johtaja ja johtoryhmän jäsenenä ja Nummenpää viestintäalan yrittäjänä.
Ryhmässä oli siis laajasti eri alojen sekä esimerkiksi julkisen ja yksityisen sektorin osaamista, ja jäsenet täydensivät toisiaan ja toistensa osaamista.
”Me oltiin aika samalla aaltopituudella ja meillä oli samanlainen odotus siitä koko hommasta”, Supply lisää.
Ropo huomauttaa, että vaikka moni tiedostaa, että monimuotoinen verkosto on rikkaus, usein päätyy kuitenkin viettämään aikaa lähinnä samanhenkisten ja itsensä kaltaisten ihmisten kanssa.
”EMBA:n hyvä puoli oli, että osallistujajoukko oli hyvin eri taustoista.”
Nelikko muistelee opintoihin kuuluneita coachaussessioita. Oli arvokasta, kun opiskelukaveri pystyi katsomaan tilannetta oman alan ja työyhteisön ulkopuolisena johtajana. Toisella alalla työskentelevällä opiskelukaverilla voi olla omassa työssään aivan samanlaisia haasteita. Hankaluuksista voi jutella vapaammin ja luottamuksellisemmin kuin omalla työpaikalla.
”Jos työkavereiden kanssa sparraa jostain, niin eihän siinä pysty olemaan täydellisesti avoin aina kaikesta”, toteaa Supply.
Rauhamäki huomauttaa, että EMBA:sta sanotaan usein, että ohjelman tuomat ihmisverkostot ovat oikeastaan sen kaikkein suurin anti.
”Kyllä siihen on aika helppo tarttua ja olla samaa mieltä.”
Katso koko keskustelu yllä olevasta videosta tai Youtubesta.