Hallituksen kaavailemat rahoitusleikkaukset ovat jälleen nostaneet pöydälle kulttuurialan resurssit ja julkisen tuen tarpeen. Keskustelusta on unohtunut alan osaamisen kehittäminen. Maailman nopeat muutokset kirittävät kaikkia työntymään ulos omalta mukavuusalueeltaan ja panostamaan uusiin taitoihin. Kulttuuriorganisaatioiden vaikuttavuus ja taloudellinen kestävyys varmistetaan johtamistaitoja vahvistamalla.
Kulttuurisektorin haasteet ovat samoja kuin muidenkin: digitalisaatio, asiakkaiden muuttuvat odotukset ja resurssien niukkuus. Tosiasia on, että kulttuurialalla on substanssiosaamista, mutta kaikki, mikä viittaa sen ulkopuolelle, esimerkiksi talouteen tai johtamiseen, on kohtuullisen vierasta. Näissä asioissa kulttuurikentän toimijat kokevat olevansa vahvasti epämukavuusalueella. Kuitenkin taide- ja kulttuuriorganisaatiot tarvitsevat yhtä vahvaa johtajuusosaamista kuin mitkä tahansa johtavat kuluttajabrändit. Meidän pitäisi ymmärtää entistä paremmin myös kulttuurijohtamisessa, mitä kilpailuetua löytyy eri alojen osaamisia yhdistämällä.
Maailman pienentyessä meidän on löydettävä yhä dialogisempia ja ulospäin suuntautuneempia lähestymistapoja toisiimme. Dialogin monipuolistamisessa kulttuurikentällä voi olla paljon annettavaa, mutta sen onnistumiseksi tarvitsemme näiden organisaatioiden strategisen osaamisen, monialaisten verkostojen ja kaupallisen työkalupakin laajentamista. Kulttuuri- ja taidetoimijoiden on osoitettava tarkoituksensa jaetuin merkityksin. Taideala- ja ammattisiiloista on siirryttävä kohti kansainvälisiä monitaiteisia ja -tieteisiä verkostoja.
Muiden alojen ymmärtämystä ja esimerkiksi kaupallista osaamistaan laajentamalla on mahdollisuus entistä paremmin näyttää vahvuutensa muille ja kasvattaa merkitystä kaikille. Haluammekin rohkaista vahvistamaan kulttuurialan johtajuutta, uusien verkostojen kasvattamista ja siten alan kansainvälistä vaikuttavuutta. Nyt on aika ruokkia optimismia, toiveikkuutta ja rohkeita visioita ja näin varmistaa, että kulttuurin positiiviset vaikutukset säteilevät kaikkien yhteiseksi hyväksi.
Tämä edellyttää meiltä kaikilta tahtoa ja aikaa investoida myös uudenlaisen osaamisen kehittämiseen ja keskinäisen arvostuksen lisäämiseen.
Nana Salin
TaM. Johtaja, vaihtoehtoinen rahoitus, Aalto EE
Stefan Björkman
Toimitusjohtaja, Föreningen Konstsamfundet
Petteri Karttunen
Hallituksen puheenjohtaja, Saastamoisen säätiö
Business of Culture on Aalto EE:n uraauurtava johtamisohjelma, joka tarjoaa merkityksellinen ja ainutkertainen oppimiskokemuksen Pohjoismaiden ja Baltian kulttuurijohtajille. Ohjelma navigoi kulttuurisektorin ja bisnesmaailman strategisen osaamisen ja parhaiden käytäntöjen yhdistämiseksi. Rakentaen siltoja ja yhteistä kieltä. Taiteen ja kulttuurin ammattilaisia tukee Saastamoisen säätiö, Föreningen Konstsamfundet ja AKO Foundation.