Luet nyt: Aalto Leaders' Insight: Minipodcast: "Emme ole kymmeniin vuosiin palaamassa vapaan kaupan maailmaan"
Johtaminen Talous ja rahoitus

Minipodcast: "Emme ole kymmeniin vuosiin palaamassa vapaan kaupan maailmaan"

Aiemmin valtiot ja poliitikot ympäri maailman näkivät taloudellisen keskinäisriippuvuuden ja taloudelliset verkostot myönteisinä asioina, joista kaikki hyötyvät. Tämä käsitys on nyt muuttunut täysin ja se suomalaisyrityksissä täytyy ymmärtää, sanoo Ulkopoliittisen instituutin tutkimusjohtaja Mikael Wigell.

01.08.2024

|

Podcast

Tässä podcast-jaksossa keskustellaan siitä, mitä suomalaisyrityksissä pitää tällä hetkellä ymmärtää geoekonomiasta ja miksi aihe on niin tärkeä. Finanssiaallon harjalle johdattelee Ulkopoliittisen instituutin tutkimusjohtaja Mikael Wigell, joka kouluttaa myös Aalto EE:n Geoeconomics for Executives -ohjelmassa.

Geoekonomialla tai geotaloudella viitataan valtapolitiikan harjoittamiseen aseellisen vallankäytön sijaan taloudellisten välineiden avulla. Kun asetetaan vaikkapa talouspakotteita tai suljetaan tietyistä valtioista tulevia yrityksiä pois markkinoilta, käytetään nimenomaan geotaloudellista valtaa. Suomessakin puhutaan nyt paljon esimerkiksi Kiina-riippuvuudesta ja siihen liittyvistä riskeistä.

Globaalien taloussuhteiden logiikka on Wigellin mukaan muuttumassa täysin.

”Jos valtiot ja poliittiset päättäjät melkein kautta maailman näki ennen taloudellisen keskinäisriippuvuuden ja taloudelliset verkostot hyvin positiivisena asiana, joista kaikki hyötyy, niin nyt tämä käsitys on täysin muuttunut”, Wigell sanoo jaksossa.

Avoimen talouden politiikassa nähdään entistä enemmän riskejä, eikä paluuta vanhaan kannata jäädä odottelemaan.

”Emme ole kymmeniin vuosiin palaamassa mihinkään vapaan kaupan maailmaan tai edes markkinavetoiseen talouspolitiikkaan. Meidän maailmantaloudellinen ympäristö, liiketoiminnallinen ympäristö on muuttumassa pysyvästi.”

Muutosta määrittää Yhdysvaltojen ja Kiinan kilvoittelu, jota käydään nimenomaan talouden välinein. Wigellin mukaan suomalaisyritysten on hyvä ymmärtää ja ennakoida tilannetta. Monen yrityksen kohdalla se vaatii ”aika isoja strategisia päivityksiä” ja osaamisen päivittämistä.

Perinteisen geopolitiikan paluuta ja sen merkitystä yrityksillekin korostetaan nyt julkisessa keskustelussa. Sen merkitys yrityksille on kuitenkin rajallista, ja sotaa käyvä Venäjä on yksi harvoista valtioista, jotka haluavat palata perinteiselle geopoliittiselle pelilaudalle. Useimmat muut valtiot, mukaan lukien Kiina ja Yhdysvallat, käyvät valtapeliään nimenomaan geoekonomian keinoin.

”Sillä pelilaudalla yritykset ovat äärimmäisen tärkeitä toimijoita. Yrityksiä yritetään valtioiden toimesta valjastaa tähän taloudelliseen valtapeliin, ja valtiot tarvitsevat yrityksiä luomaan taloudellista turvallisuutta.”

Millaiset asiat ovat yrityksille aiempaa tärkeämpiä uudessa maailmantaloudellisessa ympäristössä? Miten ne voivat hallita geoekonomisia riskejä ja kasvattaa omaa resilienssiään – sekä toisaalta hyötyä muuttuneesta tilanteesta? Millaista uutta osaamista muutos vaatii? Kuuntele koko jakso saadaksesi vastaukset muun muassa näihin kysymyksiin.

Aalto EE:n Finanssiaallon harjalla -minipodcastsarjan riskienhallinnan jaksot pureutuvat riskienhallintaan etenkin finanssialan yrityksissä. Jakson juontaa Aalto EE:n viestintäpäällikkö Anu Haapala. Äänitarkkailijana ja editoijana toimii Aalto EE:n tuottaja Jeremi Pinola. Lisää jaksoja löydät muun muassa Aalto Leaders’ Insightin Spotifysta.

Tutustu myös Aalto EE:n taloutta ja rahoitusta käsitteleviin koulutuksiin!
 

Kuuntele myös sarjan muut jaksot


Palaa Aalto Leaders' Insight -pääsivulle

Löydä lisää luettavaa ja kuunneltavaa