”Lauantaiaamuja Aalto EE:llä tulee ikävä. Järisyttäviä henkisiä kokemuksia porukassa, uusia loistavia ystäviä.”
”Opiskelutoverini olivat koko ohjelman ehdottomasti paras asia. Pohdimme juuri taannoin alumnitapaamisessa, kuinka poikkeuksellista näin läheisten ystävyyssuhteiden luominen aikuisiällä on. Kaikki kannustivat ja tukivat toinen toisiaan koko opintojen ajan.”
”Meistä muodostui tiivis ryhmä, jossa syntyi elinikäisiä ystävyyksiä. Tiedän, että voin koska tahansa soittaa kelle tahansa ryhmästämme, jos haluan keskustella, ideoida tai pyytää apua.”
Muun muassa tällaisia asioita MBA -ohjelmien osallistujat ovat kertoneet opintojensa aikana syntyneistä ystävyyssuhteista. Verkostoitumista ja verkostojen kehittämistä korostetaan usein, kun puhutaan opintojen hyödyistä – mutta moni saa ohjelmista myös uusia ystäviä.
Näin kävi muun muassa Paulina Ahokkaalle ja Timo Kaislalle. He tutustuivat toisiinsa Aalto Executive MBA -opintojensa alussa vuonna 2011. Tehdessään yhdessä ryhmätöitä ja EMBA-opintojen lopputyötä he ystävystyivät.
Siitä on nyt vierähtänyt yli vuosikymmen. Molempien elämissä on ehtinyt tapahtua paljon. Ystävykset eivät tapaa toisiaan kovin usein. Toinen tietää kuitenkin aina, mitä toisen elämässä on meneillään.
”Meitä on alusta asti yhdistänyt aika vauhdikas markkinointi- ja myyntihenkisyys”, Ahokas sanoo nauraen.
”Allekirjoitan tämän!” Kaisla komppaa ja yhtyy nauruun.
Ahokas toimii Tampere-talo-konsernin toimitusjohtajana. Kaisla on vaihdellut toimialoja ja toimii nyt terveys- ja hyvinvointipalveluita tarjoavan Spa&Resort Peurungan toimitusjohtajana.
Iso osa EMBA-opintojen hyödyistä tulee verkostojen kautta
Molemmat ovat oppineet toisiltaan ja muilta EMBA-opiskelukavereiltaan vuosien varrella valtavasti.
Kaislan toimiessa aiemmin kiinteistöalalla ystävysten toimialat lähenivät toisiaan. ”Haastattelemalla sinua opin todella paljon”, Ahokas sanoo.
Pari vuotta sitten Kaisla puolestaan siirtyi hänelle aiemmin tuntemattomalle hotelli- ja ravintola-alalle. Kun hän halusi oppia ymmärtämään alaa, hän otti ensimmäisenä yhteyttä tapahtuma-alalla työskentelevään Ahokkaaseen.
”Se on hyvä esimerkki siitä, että tällaista ammatillista oppimista ja avautumista tapahtuu helposti.”
Kaislan mielestä vähintään puolet EMBA-koulutuksen hyödyistä on tullut lopulta verkostojen kautta. Verkostolta saa apua omaan johtamiseen ja erilaisiin ammatillisiin haasteisiin.
”On se sitten toimialaosaamista tai jotain muuta tilanteen hoitamista, silloin on usein soittanut jollekin tuosta verkostosta”, Kaisla sanoo.
EMBA-opinnot kestävät kaksi vuotta. Siinä ajassa ehtii muodostaa luottamuksellisen suhteen useampaan opiskelutoveriin.
”Sanoisin, että siellä on 5–10 ihmistä, joiden kanssa voi mennä aika lailla syvään päätyyn heti. -- Sä oot yksi niistä”, Kaisla sanoo Ahokkaalle.
Verkosto sai ymmärtämään: pandemia ei ole ohi parissa kuukaudessa
Ahokas sanoo, ettei osannut kuvitellakaan, millaista konkreettista bisneshyötyä EMBA:ssa syntyvillä verkostoilla voi olla. Ohjelmassa tutustuu ja ystävystyy eri alojen kovan luokan asiantuntijoiden kanssa. On mittaamattoman arvokasta, että tällaisille ihmisille voi soittaa ja heiltä voi saada tietoja.
Opintojensa aikana Ahokas ja hänen EMBA-ryhmänsä muut naisosallistujat perustivat EMBA-leidit-ryhmän. Ryhmästä tuli tiivis ja jäsenet tapaavat edelleen toisiaan.
Kun koronapandemia laittoi yhteiskunnan ovet kiinni keväällä 2020, ryhmä – johon kuului Suomen johtavia lääkealan, lääketieteen ja terveydenhuollon ammattilaisia – osoittautui kultaakin kalliimmaksi.
Ryhmä kokoontui muutama viikko koronasulun alkamisen jälkeen yhden jäsenistään kotipihalle. Silloin Ahokas kuuli, mitä lääkeyhtiö Pfizerin vuosikymmeniä kestäneistä koronavirustutkimuksista on opittu. Hän ymmärsi, missä vaiheessa koronarokote saisi myyntiluvan ja milloin suomalaisia päästäisiin rokottamaan.
Päivätyönsä lisäksi peräti viiden tapahtuma-alan yhtiön hallituksessa ja Yleisradion hallituksessa toiminut Ahokas käsitti, ettei pandemia ole ohi parissa kuukaudessa.
”Se muutti meidän kaikkien strategiaa: me ei rakennettu korona-exitiä sille syksylle vaan lähdettiin siitä, että se kestää kaksi vuotta. On vaikea kuvailla, miten monen miljoonan euron hyöty siitä on ollut.”
Katso Paulina Ahokkaan ja Timo Kaislan koko keskustelu yllä olevasta videosta tai Youtubesta.