Luet nyt: Aalto Leaders' Insight: Psykopodiaa-podcast: Tämä kaikki muuttuu, kun asiantuntijasta tulee esihenkilö
Johtaminen

Psykopodiaa-podcast: Tämä kaikki muuttuu, kun asiantuntijasta tulee esihenkilö

Jotta tuore esihenkilö pärjäisi tehtävässään, hän tarvitsee tukea niin omalta esihenkilöltään, tiimiläisiltään kuin vertaisiltaan. Aalto EE:n ohjelmissa kouluttava Tuukka Kostamo ja asiakaskokemuspäällikkö Henna Hakulinen vierailivat suositussa Psykopodiaa-podcastissa.

15.10.2024

|

Podcast

Kun asiantuntijasta tulee ensimmäistä kertaa esihenkilö, valtavan moni asia muuttuu.  

Asiakaskokemuspäällikkö Henna Hakulinen huomasi, että kun hänestä oli tullut työkavereidensa esihenkilö, häntä ei esimerkiksi kutsuttu enää samalla tapaa mukaan juttuihin.

Se oli hätkähdyttävää – mutta myös ymmärrettävää eikä siinä ollut hänestä mitään henkilökohtaista, Hakulinen kuvaa lokakuussa 2024 julkaistussa Psykopodiaa-podcastin jaksossa. Ei hän itsekään kutsunut tiiminvetäjää mukaan aftereille ollessaan asiantuntija.

Yliopisto-opettaja ja väitöskirjatutkija Tuukka Kostamo Aalto-yliopiston tuotantotalouden laitokselta sanoo, että yksi keskeinen haaste siirtymässä asiantuntijasta esihenkilöksi on se, että vaikka esihenkilönä aloittava ei muutu ihmisenä, muut suhtautuvat häneen kuitenkin eri tavalla kuin aiemmin. Myös työn kohde muuttuu.

”Kun ryhtyy esihenkilöksi, ei olekaan enää tekemisissä omien juttujen kanssa vaan muiden – mitä muut ihmiset tekee – ja sen mukana tuleekin kaikenlaista”, sanoo Kostamo, joka kouluttaa Aalto EE:n First Time Manager -valmennuksessa.

Usein tuore esihenkilö hoitaa edelleen myös asiantuntijatöitä. Hakulinen sanoo, että etenkin aloittaessaan nykyisessä tehtävässään hän hoiti asioita mielellään itse, koska siten ne tuli tehtyä nopeasti. ”Mutta siihenkin piti sitten oppia, että jos tilanne tulee eteen, se pitää vain sitten delegoida muualle.”

Kostamon mukaan tämäkin on yksi keskeisimmistä haasteista, kun aloittaa ensimmäisessä esihenkilöroolissaan.

Töitä on aina enemmän kuin ehtisi tehdä. Ne voisi myös aina hoitaa paremmin. Mitä pitäisi priorisoida? Mihin aika kuuluisi käyttää? Mitä minulta odotetaan?

Esihenkilö voi olla melkoisessa ristipaineessa.

”Eri puolilta tulee kaikenlaisia toiveita ja deadlineja ja ties mitä. Siellä se luoviminen, että mitä mun kuuluu tehdä, mikä on tärkeintä – ja käyttää aikansa siihen. Se on yksi keskeisimmistä ongelmista, mitä itse kuulee”, Kostamo sanoo.

Jotta tuore esihenkilö pärjäisi uudessa tehtävässään hän tarvitsee tukea niin omalta esihenkilöltään, tiimiläisiltään kuin vertaisiltaan. Henna Hakulinen on todennut tärkeäksi kehittymisväyläksi kouluttautumisen. Hän opiskelee jatkuvasti uutta ja on suorittanut muun muassa Aalto EE:n First Time Manager -valmennuksen.

Mikä kaikki muuttuu, kun asiantuntijasta tulee ensimmäistä kertaa esihenkilö? Millaista tukea tuore esihenkilö tarvitsee? Miten työyhteisö ja johto voivat auttaa häntä – ja miten esihenkilö voi tukea itseään muutoksessa, jota on kuvattu työuran suurimmaksi? Muun muassa näistä aiheista keskustellaan Psykopodiaa-podcastin jaksossa, joka on kuunneltavissa Spotifyssa, Apple Podcasteissa ja Suplassa. Psykopodiaa on psykologian aiheita ja ilmiöitä käsittelevä podcast, jota juontaa psykologi Nina Lyytinen. Jakso on tehty kaupallisessa yhteistyössä Aalto EE:n kanssa.


Palaa Aalto Leaders' Insight -pääsivulle

Löydä lisää luettavaa ja kuunneltavaa