Mitä ensimmäistä kertaa esihenkilöksi valitun pitää huomioida, yliopistonlehtori Jari Ylitalo?
”Olennaisinta on käsittää, että esihenkilön rooli on työelämässä kokonaan toinen kuin asiantuntijan. Se voi tulla yllätyksenä, tai ainakin muutoksen suuruus voi yllättää”, Ylitalo sanoo.
Siirtymä on iso, koska työroolin lisäksi työn kohde muuttuu: asiat, joihin ammattitaito ja onnistuminen perustuvat, ovat johtamistyössä erilaisia kuin asiantuntijana.
"Hyvässä firmassa esihenkilöksi kasvamiseen annetaan aikaa ja tukea, hyväksytään se, että pomoksi kasvaminen on prosessi."
”Hyvässä firmassa esihenkilöksi kasvamiseen annetaan aikaa ja tukea, hyväksytään se, että pomoksi kasvaminen on prosessi.”
Ylitalo arvioi, että uuden roolin omaksuminen vie puolesta vuodesta vuoteen.
”Se ei ole yliyön tapahtuma, vaikka jotkut voivat solahtaa rooliin aika nopeastikin.”
Mitä kannattaa huomioida, jos nousee oman tiiminsä esihenkilöksi?
Tilanne vaihtelee, esimerkiksi sen mukaan, tuleeko valittu henkilö ensimmäistä kertaa vastuurooliin. Entä onko yleisesti tiedossa, mitkä ovat valinnan kriteerit, miksi juuri hän valittiin? Oliko esihenkilöpaikalle paljon pyrkyä? Onko tiimissä avoin keskustelukulttuuri tai merkittävää ristiriitaisuutta?
”Kaikki tällaiset lähtötilanteet vaikuttavat”, Ylitalo sanoo.
Hänen mielestään on olennaista, miten tiimille kerrotaan valinnasta. Perustellaanko valintaa, pahastuuko joku, millaisia ovat reaktiot?
Tunnoista pitää uskaltaa keskustella yhdessä.
Homma on tietenkin helpompaa, jos valinta otetaan ilolla vastaan.
Aina pitäisi ymmärtää, että uusi esihenkilö edellyttää sopeutumista myös tiimiltä. Tunnoista pitää uskaltaa keskustella yhdessä.
Millaisiin yllätyksiin on hyvä varautua?
Tiimistä esihenkilöksi siirryttäessä suhteet muuttuvat. Esihenkilö ei ole enää samalla tavalla vertainen tiimin kanssa kuin aiemmin.
Mukaan tulee myös suhteita muualle organisaatioon.
”Tiimissä saatetaan ihmetellä, että se vaan käy palavereissa, miksei sitä koskaan näy?” Ylitalo kuvaa.
"Tiimissä saatetaan ihmetellä, että se vaan käy palavereissa, miksei sitä koskaan näy?"
Joillakin työhön liittyy edelleen myös asiantuntijatehtäviä, jolloin tasapainoilu vaatimusten keskellä voi olla erityisen haastavaa.
”Sekin voi tulla yllätyksenä, että pomon homma ei tule ikinä valmiiksi, asiantuntijana sentään voi joskus näin kokea.”
Millaisia virheitä tuore esihenkilö voi tehdä?
Ylitalo listaa muutamia asioita:
1. Kuvittelet, että asema tuo vallan ja ihmiset tottelevat sinua automaattisesti, koska olet esihenkilö. Jos on tällainen asenne, homma ei yleensä pitkän päälle toimi.
2. Kuvittelet, että esihenkilönä sinun pitää tietää kaikki, etkä voi paljastaa tietämättömyyttäsi. Parempi malli on se, että uskaltaa olla myös ei-tietävä, ja sanoa tarvittaessa: otan selvää, palaan asiaan. Tai jopa kysyä: mitäs sinä tästä ajattelet?
3. Kuvittelet, että pomon homma on palkkio aiemmasta menestyksestäsi. Yleensä ei ole, ja vaikka olisikin, se on joka tapauksessa tehtävä, jota varten pitää opetella uutta ammattitaitoa.
Voiko esihenkilönä olla ystävä alaistensa kanssa?
”Jos on läheisempi osan kanssa, muut tiimissä alkavat seurata, saavatko jotkut ylimääräistä suosiota. Ihmiset ovat herkkiä tulkitsemaan näitä tilanteita: koetaanko, että tiimissä on esihenkilön lähipiiri ja muu porukka. Riippuu tiimin avoimuudesta ja perusluottamuksesta, miten suhteista voidaan ja uskalletaan puhua. Ilman puhumista tilanne voi kärjistyä.”
Jos päätyy esihenkilöksi kollegoilleen, joiden kanssa on myös hyvä ystävä, on tärkeä puhua, miten jatkossa pidetään huolta ammatillisuudesta.
”Joskus on perusteltua, että joku jopa vaihtaa tiimiä. Pitää olla tietoinen siitä, miten henkilökohtaiset suhteet voivat vaikuttaa tiimin dynamiikkaan.”
"Jos on läheisempi osan kanssa, muut tiimissä alkavat seurata, saavatko jotkut ylimääräistä suosiota."
Voiko esihenkilö olla valinnan jälkeen ”yksi meistä”?
Ei täysin voi.
Esihenkilön ja alaisen välillä on valtasuhde, se on epäsymmetrinen, toisella on valtaa toisen työsuhteeseen, tekemiseen ja sen arviointiin. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että suhteen pitää olla etäinen.
”Pitää hyväksyä, että ei voi olla tasavertainen kollega”, Ylitalo sanoo.
Hän muistuttaa, että esihenkilö on ikään kuin ”kokoa ajan stagella”. Ihmiset huomioivat, miten pomo toimii vuorovaikutustilanteissa - sekin usein noteerataan, kenen kanssa käy syömässä ja kenet mitenkin huomioi.
Esihenkilön pitää ottaa esihenkilövastuunsa ja vaikuttavuutensa vakavasti. Johtamisella on aina vaikutuksensa ihmisten työn arjessa.
”Johtaminen vaikuttaa aina siihen, miten mielekkäänä ihmiset kokevat työn ja millaiset työnteon edellytykset heillä on.”