Maija Corinti Salvén asuu Saksan Münchenissä. Hiljattain hän halusi kuitenkin kehittää johtamisosaamistaan opiskelemalla Suomessa ja Aalto EE:llä.
Opinnot antoivat mahdollisuuden syventyä pohjoismaiseen tapaan johtaa – aiheeseen, joka on kiinnostanut häntä jo pitkään.
”Olen työskennellyt johtavien yhdysvaltalaisten digitaaliteknologiayritysten palveluksessa lähes 15 vuotta, ja oppinut tästä kokemuksesta todella paljon. Halusin kuitenkin kehittää johtamistyyliäni tutkimalla erilaista lähestymistapaa”, Corinti Salvén sanoo.
Hän on luonut vaikuttavaa kansainvälistä uraa teknologian ja sääntelystrategian rajapinnassa. Nyt hän hyödyntää kokemustaan Euroopan unionin digitaalipolitiikan ja yhteiskuntasuhteiden saralla edistääkseen vastuullista digitaalista muutosta.
"Niin sanottu pohjoismainen malli on aina kiehtonut minua."
Kiinnostus pohjoismaiseen johtamiseen kumpuaa sekä hänen suomalaisista sukujuuristaan että opiskelusta ja työskentelystä eri puolilla Eurooppaa.
”Äitini on suomalainen. Vaikkei minulla ole vielä koskaan ollut mahdollisuutta asua Suomessa, minulla on sekä Suomen että Saksan kansalaisuus. Olen aina tuntenut tiettyä vetoa Pohjoismaita kohtaan.”
”Niin sanottu pohjoismainen malli on aina kiehtonut minua. Miksi Pohjoismaat sijoittuvat jatkuvasti maailman onnellisimpien maiden joukkoon? Miksi ne niin usein johtavat digitaalista muutosta, innovaatioita, sukupuolten tasa-arvoa ja sosiaalisia mahdollisuuksia? Halusin sukeltaa pohjoismaiseen ajattelutapaan ja oppia siitä lisää.”
Pehmeillä lähestymistavoilla saadaan aikaan kovia tuloksia
Corinti Salvén uskoo, että johtajat ympäri maailmaa voisivat hyötyä pohjoismaisista johtamisperiaatteista – erityisesti yhteistyön ja psykologisen turvallisuuden korostamisesta.
”Pohjoismaissa on omaksuttu lähestymistapoja, joita pidetään monissa muissa kulttuureissa ’pehmeinä’. Niillä saadaan kuitenkin kovia tuloksia aikaan. Ne olisivat arvokkaita oppeja kaikille johtajille, niin yritysmaailmassa kuin politiikassa.”
Corinti Salvénin mielestä psykologiseen turvallisuuteen kiinnitetään perinteisissä yrityskulttuureissa liian vähän huomiota.
”Psykologinen turvallisuus edistää oppimista, innovaatioita ja luovuutta – ja tätä kautta viime kädessä myös organisaation resilienssiä.”
Aiheen reflektointi terävöitti Corinti Salvénin koko johtamistapaa.
"Psykologinen turvallisuus edistää oppimista, innovaatioita ja luovuutta – ja tätä kautta viime kädessä myös organisaation resilienssiä."
”Tehokas johtaja osaa maksimoida mahdollisuudet jokaiselle ihmiselle, jonka kanssa hän työskentelee. Se ei riitä, että tarjoaa ihmisille työkalut ja resurssit menestyä, heille täytyy luoda myös turvallinen ja tuottava tila käyttää niitä”, hän painottaa.
”Aalto EE vahvisti jotakin, mitä olen intuitiivisesti tuntenut jo pitkään: haluan vaalia kulttuuria, jossa ihmiset voivat tehdä kilpailuhenkisessä tiimissä keskenään yhteistyötä – ilman, että kukaan ajattelisi heidän olevan vähemmän kilpailuhenkisiä.”
Myös politiikassa on oltava tilaa psykologiselle turvallisuudelle
Corinti Salvén toimii päivätyössään lähellä eurooppalaista politiikkaa.
Hän myös mentoroi nuoria naisjohtajia esimerkiksi saksalaisessa poliittisen konsultoinnin naisverkostossa, de’ge’pol W:ssä, jonka perustajajäsen hän on.
Politiikan kentällä suhtautuminen pehmeiksi leimattuihin johtamistapoihin voi Corinti Salvénin mukaan olla jopa vastahakoisempaa kuin yritysmaailmassa.
“Politiikassa on pitkälti kyse siitä, kuka voittaa. Kaikki pyörii vallan, suorituskyvyn ja vahvuuden ympärillä. Vahvuudessa ja voimakkuudessa ei sinänsä ole mitään vikaa, mutta niitä ei koskaan pitäisi sekoittaa aggressiivisuuteen tai todellisiin tuloksiin, jotka palvelevat yrityksen päämääriä tai yhteistä hyvää.”
”Yhä useampi poliitikko jättää tehtävänsä vihapuheen loputtoman ryöpyn vuoksi. Hyvin usein he ovat naisia. Jos haluamme varmistaa, etteivät modernit demokratiamme taannu takaisin puhtaaseen patriarkaattiin, meidän on huolehdittava siitä, että politiikassa on tilaa psykologiselle turvallisuudelle, oppimiselle ja johtajuudelle – ei pelkästään vallan hallinnalle.”
Virkistävän kannustava oppimisympäristö
Corinti Salvén kuvailee Aalto EE:n oppimisympäristöä virkistävän lämminhenkiseksi ja kannustavaksi.
”Jokainen otettiin lämpimästi vastaan, eikä ryhmässämme ollut lainkaan statukseen liittyvää eriarvoisuutta, suorituspaineita tai aggressiivista kilpailua.”
”Vaikka tulimme kaikki hyvin erilaisista taustoista, jätimme erimielisyydet ovelle ja kohtasimme toisemme tasavertaisina. Aalto EE loi hyvin osallistavan ja luottamuksellisen ilmapiirin, jossa jokainen sai tilaa kertoa näkemyksiään ja kokemuksiaan. Kukaan ei vetänyt roolia tai yrittänyt tehdä muihin vaikutusta. Sen sijaan opimme yhdessä ja toinen toisiltamme.”
Opintoihin kuului paljon case-harjoituksia ja ryhmätöitä.
”Niiden aikana kävimme hyvin aktiivista keskustelua ja käytimme paljon aikaa sen pohtimiseen, kuinka soveltaisimme oivalluksia omaan johtamiseemme. Kouluttajat onnistuivat myös tekemään luento-osuuksista hyvin kiinnostavia ja vuorovaikutteisia.”
Corinti Salvén kertoo saaneensa paljon käytännöllisiä malleja ja työkaluja työhönsä. Hän odottaa innolla niiden soveltamista.
Etenkin case-harjoituksissa korostui, ettei hyvä johtaminen ole erillinen, muista asioista riippumaton kyvykkyys vaan aina sidoksissa kontekstiin. Johtamistapa, joka toimii loistavasti yhdessä tilanteessa, voi olla tehoton toisessa.