Laura Sivula on aloittanut työnsä Aalto EE:n täydennyskoulutukseen liittyvistä akateemisista asioista ja kansainvälisestä liiketoiminnasta vastaavana johtajana. Uudessa tehtävässään hän johtaa Aalto EE:n kansainvälistä myyntiä ja yrityksen liiketoimintaa Singaporessa. Sivula jatkaa samalla Aalto EE:n johtoryhmän jäsenenä.
Aalto EE:n Singaporen-liiketoiminta täyttää tänä vuonna 25 vuotta. Yhtiö laajensi aikanaan Kaakkois-Aasian tärkeimpään bisneskeskittymään silloisen matkapuhelinjätti Nokian perässä.
Nyt Aasia on Euroopan ohella Aalto EE:n kansainvälisen liiketoiminnan ja kasvutavoitteiden keskiössä.
Vuonna 2025 Aalto EE juhlii myös toista merkkipaalua: 30-vuotista yhteistyötään eteläkorealaisen bisneskoulu aSSISTin kanssa.
Aalto ja aSSIST ovat kouluttaneet jo noin 4 700 korealaista johtajaa yhteisessä Executive MBA -ohjelmassaan. Muun muassa teknologiayhtiöt LG ja Samsung lähettävät johtajiaan suomalaiseen johtamisvalmennukseen vuodesta toiseen.
"Esimerkiksi korealaisia kiinnostaa se, miten opetamme innovaatiojohtamista."
Miksi juuri suomalainen johtamiskoulutus kiinnostaa Aasiassa?
Sivulan mukaan suomalaisen yliopiston on kokonaisuutena mahdotonta kilpailla Harvardin kaltaisten brändien kanssa. Kilpailuetu syntyy Aallon uniikista tarjonnasta ja tavasta opettaa.
”Esimerkiksi korealaisia kiinnostaa se, miten opetamme innovaatiojohtamista. Meillä on tosi monitieteellinen ja monimuotoinen pedagoginen tapa käsitellä johtamisen ja liiketoiminnan ilmiöitä”, Sivula sanoo.
Lisäksi monissa Aasian maissa johtamiskulttuuri on edelleen varsin hierarkkinen. Sille haetaan vaihtoehtoa.
”Ja nimenomaan sellaista vaihtoehtoa, joka ei tule amerikkalaisesta ylisuorituskulttuurista, vaan suomalaisesta, työtä ja vapaa-aikaa tasapainottavasta kulttuurista.”
Suomen koulutusmaabrändi on maailmalla ”aivan uskomaton”
Sivula haluaa olla roolissaan varmistamassa, että suomalaista huippuosaamista viedään nykyistä tehokkaammin maailmalle – oli kyse sitten vaikkapa johtamiseen, vihreään siirtymään, sosiaaliseen vastuullisuuteen tai muotoiluun liittyvästä osaamisesta.
”Suhteessa siihen, miten pieni maa Suomi on, meillä on aivan uskomaton koulutusmaabrändi maailmalla. On tärkeää, että otamme siitä kaiken irti”, Sivula sanoo.
Suomalainen koulutusjärjestelmä tunnetaan kansainvälisesti. Ihmiset ovat kiinnostuneita esimerkiksi yliopistoistamme.
Muun muassa suomalainen innovaatiojohtamis- ja vastuullisuusosaaminen kiinnostavat maailmalla, sanoo Sivula.
Sivula huomauttaa, että moni ulkomaalainen osaa jopa sanoa olevansa kiinnostunut nimenomaan suomalaisesta innovaatiojohtamisesta.
Lisäksi suomalaiset yritykset mielletään vastuullisiksi. ”Sitä osaamista halutaan myös muualla maailmassa ostaa.”
”Usein ongelma on, ettemme vain pidä itsestämme tarpeeksi ääntä. Markkinaa on olemassa mutta meidän täytyy uskaltaa mennä sinne markkinalle kertomaan, että meillä on tällaisia asioita myytävänä.”
Kansainvälinen koulutusliiketoiminta ei läheskään aina tarkoita professoreiden lennättämistä maailman toiselle puolelle
Sivula haluaa, että Aalto EE tunnetaan maailmalla korkeatasoisista koulutuksistaan paitsi johtajille myös erilaisissa tehtävissä työskenteleville asiantuntijoille.
Professoreiden lennättäminen toiselle puolelle ei ole kestävää – eikä siitä yleensä olekaan kyse. Aalto EE:n kasvutavoitteet liittyvät ennen kaikkea digitaaliseen oppimiseen ja uudenlaisiin palveluihin.
”On tärkeää, että pystymme Suomesta käsin tarjoamaan vaikuttavia oppimisratkaisuja ympäri maailmaa. Erilaiset oppimisalustat ja online-ohjelmat mahdollistavat sitä.”
"Minulle ei ole ikinä ongelma olla lomalla tai pois töistä."
Millainen johtaja itse haluat olla?
”Minulle tärkeintä on autenttinen johtajuus ja se, että oma päivittäinen tapa johtaa on tasapainossa oman arvomaailman kanssa. Silloin voi hyvällä omallatunnolla sulkea läppärin ja kännykän joka päivä, kun työt on tehty.”
Ja: ”Rakastan vapaa-aikaa! Minulle ei ole ikinä ongelma olla lomalla tai pois töistä. En pidä itseäni yhtään sellaisena ihmeihmisenä tai ylisuoriutujana.”
Sivulalle meditatiivisin tapa rentoutua on ruuanlaitto. Tärkeää on, että hyvä ruoka nautitaan hyvän viinin kera hyvässä seurassa.