Suomen Kansallisgallerian ja Ateneumin taidemuseon viestintäpäällikkö Johanna Eiramo osallistui Aalto EE:n Global Leader -ohjelmaan vuonna 2020.
”Kansallisgalleria on Suomen suurin taidemuseo-organisaatio, johon kuuluu Ateneumin taidemuseo, Nykytaiteen museo Kiasma ja Sinebrychoffin taidemuseo. Vuosittain meillä vierailee yli 600 000 kävijää”, Eiramo taustoittaa.
”Kansainvälistyminen on yksi Kansallisgallerian strategisista painopisteistä. Osa tehtävääni on rakentaa uusia kansainvälisiä suhteita ja vastata viestinnästä, joten päätin osallistua Aalto EE:n Global Leader -ohjelmaan saadakseni syvällisempää ymmärrystä johtajuudesta ja strategisesta suunnittelusta erityisesti kansainvälisestä näkökulmasta”, hän sanoo.
Eiramolla on maisterin tutkinto New Yorkin yliopistosta, missä hän opiskeli poliittista historiaa ja kulttuuriantropologiaa. Hän kertoo pohtineensa ennen ohjelmaa, olisiko hän ainoa humanisti yritysjohtajista koostuvassa joukossa.
Eri taustamme rikastivat oppimiskokemusta, ja opimme paljon toinen toisiltamme."
”Huoleni oli aivan turhaa. Totta kai monilla oli erittäin vahva tausta liike-elämässä – mutta ryhmämme oli ilahduttavan monipuolinen ja kansainvälinen. Sovin joukkoon mainiosti. Eri taustamme rikastivat oppimiskokemusta, ja opimme paljon toinen toisiltamme. Strategiasta keskustelu kardiologin tai prosessi-insinöörin kanssa avaa aivan uusia tapoja ajatella”, hän muistelee.
Hyödyllisiä oivalluksia tulevaan strategiatyöhön
Suomen Kansallisgalleria aloittaa tänä vuonna strategiatyön. Se tarjoaa Eiramon mukaan mainion tilaisuuden viedä monia ohjelman aikana opittuja asioita käytäntöön.
”Leading Change ja Global Strategy -moduuleissa oppimani asiat tulevat olemaan hyvin hyödyllisiä strategiatyössämme. Pääsen myös testaamaan oivalluksia, jotka sain valinnaisessa Strategic Foresight -moduulissa, sillä museoalalla on mahdollisuus olla hyvinkin relevantti sisällön tuottaja ihmisten vapaa-aikaan, jos vain rohkeutta ja rahoitusta löytyy”, hän toteaa.
”Kaikki opintojaksot olivat hyödyllisiä, mutta Strategic Foresight ansaitsee erityiskiitoksen. Se oli poikkeuksellisen palkitseva kokemus – ja puhutteli sisäistä strategistiani. Se haastoi pohtimaan sekä käynnissä olevia suuria muutoksia että tulevaisuutta laajasti ja monialaisesti”, hän korostaa.
Vahvan kansainvälisen presenssin luominen suomalaiselle taiteelle on keskeistä Eiramon työssä. Hän tähdentää saaneensa ohjelmasta monia hyödyllisiä ajatuksia tämän tavoitteen edistämiseksi.
”Esimerkiksi Strategic Marketing -moduulista ammensin uusia ideoita, joita voimme hyödyntää pohtiessamme keinoja osallistaa uusia kohderyhmiä tulevaisuuden taidesisällöllä”, hän huomauttaa.
Uusia kiinnostavia näkökulmia
Eiramo ehti osallistua vain yhteen Leading Change -moduuliin ennen kuin ohjelma siirtyi verkko-opiskeluun koronapandemian vuoksi.
”Olin erittäin skeptinen etäopintojen onnistumisesta. Ilokseni voin todeta, että olin täysin väärässä ennakkoluuloineni. Kaikki etämoduulit sujuivat todella hyvin ja dialogi oli aitoa ja hedelmällistä. Aalto EE on hyvin ammattitaitoinen etäopetuksen järjestäjä”, hän tähdentää.
Aalto EE on hyvin ammattitaitoinen etäopetuksen järjestäjä."
Eiramo oli erityisen tyytyväinen verkossa toteutettuihin 5–6 henkilön ryhmätöihin.
“Tutustuin mitä fantastisimpiin ihmisiin ohjelman aikana, erityisesti pienryhmissä työskennellessämme. Meille annettiin aidosti haastavia tehtäviä, joiden ratkaiseminen yhdessä oli hyvin antoisaa. Ryhmätöiden kuluessa ammensin hurjasti viisautta ja loistavia, itselleni erilaisia näkökulmia”, hän mainitsee.
Eiramo sanoo suosittelevansa mielellään Aalto EE:n Global Leader -ohjelmaan osallistumista.
”Sain ohjelmasta arvokasta tietoa strategisesta suunnittelusta ja johtamisesta, sekä mielenkiintoisia uusia näkökulmia eri toimialoista. Suosittelen lämpimästi osallistumista. Global Leader on erityisen hyvä valinta, jos organisaatiollasi on halua tai mahdollisuus painottaa pidemmän perspektiivin suunnittelua ja strategista pohdintaa tulevaisuudesta”, hän kiteyttää.