Hankintojen johtaminen - Strategisen hankinnan kehittämisohjelma
Kasvua ulkoisten resurssien paremmalla hyödyntämisellä
Miten hankinta-asiantuntijana kehität organisaatiosi ulkoisten resurssien käyttöä? Hyödynnättekö tarjolla olevat mahdollisuudet riittävällä toimittajamarkkinoiden analysoinnilla?
Hankinnalla on tärkeä rooli liikevaihdon kasvattamisessa ulkoisen resurssiverkostonsa avulla. Kasvulle ja kannattavuudelle on kuitenkin keskeistä se, miten ulkoisia resursseja johdetaan, hyödynnetään ja kehitetään. Toimittajaverkostoon suhtautuminen ulkoisina resursseina vaikuttaa laajasti yrityksen eri toimintojen toimintatapoihin ja käytäntöihin parantaen sekä sisäistä että ulkoista yhteistyötä.
Hankintojen johtaminen -ohjelmasta saat kattavan kuvan strategisen ja tehokkaan hankinnan johtamisesta. Syvennät osaamistasi muun muassa hankintastrategian luomisesta, toimittajamarkkinan ja toimittajasuhteiden hallinnasta, hankintojen kategorisoinnista sekä datan ja analytiikan hyödyntämisestä hankinnoissa. Koulutuksessa vahvistat muutosjohtamisen valmiuksiasi sekä otat haltuun keinoja, joiden avulla käynnistät kehittämistyön omassa organisaatiossasi.
Ohjelman sisällön painopisteet on valittu tukemaan parhaiten yrityksiä, joissa hankinnan roolia halutaan kehittää liiketoiminnan tavoitteita paremmin tukevaksi, ulkoisia resursseja hyödyntäen, kokonaisuus ymmärtäen.
Ei vain halvinta hintaa vaan kasvua ulkoisia resursseja hyödyntäen
70– 90 % yrityksen kustannuksista muodostuu ulkoisten palveluiden ja tavaroiden hankinnoista. Ei siis ole ihme, että hankinnalle on usein asetettu tavoitteeksi nopeiden voittojen saavuttaminen säästöjen kautta. Hankinnalla on kuitenkin tärkeä rooli myös liikevaihdon kasvattamisessa ulkoisen resurssiverkostonsa avulla. Liiketoiminnan kasvulle ja kannattavuudelle on keskeistä se, miten ulkoisia resursseja johdetaan, hyödynnetään ja kehitetään. Muutoksella on saavutettavissa – oikein toteutettuna – suuria tehokkuus- ja kilpailukykyetuja. Tämä kuitenkin edellyttää suhtautumistavan muutosta, uutta osaamista ja yhteisten tavoitteiden asettamista eri funktioiden välillä.
Ohjelmasta on mahdollista siirtää 4,5 ECTS-opintopistettä Aalto Executive MBA- tai Aalto MBA -ohjelmaan.
Hankintojen johtaminen -ohjelma tarjoaa mahdollisuuden osallistua myös yksittäisille opintojaksoille.
Kehitä organisaation sisäistä yhteistyötä ja kasvata ymmärrystä eri funktioiden roolista liiketoiminnan tavoitteiden saavuttamiseksi.
Keskity strategiseen hankintaosaamiseen ja ulkoisten resurssien johtamiseen.
Vuonna 2024 toteutetun ohjelman osallistujat antoivat koulutukselle kokonaisarvosanan 5,4/6,0.
Hyödyt
Hankintojen johtamisen koulutusohjelmassa kasvatat kykyäsi analysoida, arvioida ja kehittää hankintaa osana liiketoiminnan tavoitteita. Saat uusia näkemyksiä, sovellettavia konsepteja ja käytännön työkaluja, jotka tehostavat ja helpottavat päivittäistä työtäsi ja auttavat sinua hyödyntämään opittua jo ohjelman aikana. Koulutuksen jälkeen sinulla on kokonaiskuva modernista hankinnasta ja ymmärrys siitä, millaisilla toimenpiteillä kehitystä voi lähteä viemään eteenpäin.
Kenelle?
Hankintojen johtaminen -ohjelma on suunniteltu kokeneille hankinta-, kategoria- ja ostopäälliköille, hankinnan strategisissa- tai asiantuntijatehtävissä työskenteleville tai näihin haastaviin tehtäviin siirtymässä oleville henkilöille.
Koulutus sopii myös henkilöille, jotka tekevät yhteistyötä hankinnan kanssa esim. tuotanto-, tutkimus- ja kehitys- tai myyntitoiminnoissa.
Sisältö ja aikataulu
Koulutusohjelma koostuu kuudesta opintojaksosta (10 päivää), kahdesta itsenäisesti suoritettavasta verkkokurssista ja monipuolisista oppimista syventävistä tehtävistä.
Opintojaksoilla perehdyt asiakokonaisuuksiin asiantuntijoiden johdolla ja työskentelet yhdessä muiden osallistujien kanssa käytännönläheisten haasteiden parissa, erilaisia menetelmiä ja työkaluja hyödyntäen.
Lue lisää
- Ohjelman aikana suoritat Fundamentals of Supply Chain Management -verkkokurssin sekä yhden valinnaisen verkkokurssin Aalto EE:n valikoimasta.
- Koulutuksen vaikuttavuutta syvennetään kaikutiimityöskentelyllä, jossa jaksoilla käsitellyistä aiheista keskustellaan oman organisaation sisältä valitun ryhmän kanssa. Kaikutiimi auttaa kiteyttämään opittua, jakamaan uusia oivalluksia ja vauhdittamaan organisaation muutosta.
- Koulutuksen aikana luetaan ja reflektoidaan Kari Tanskasen kirja ”Ulkoisten resurssien johtaminen”. Tavoitteena on kiteyttää kirjan kappaleiden pääviestit sekä peilata näitä omiin käsityksiin, havaintoihin ja toimintaan – ja oivaltaa jotain uutta
- Opinnäytteenä tehty kehittämisprojekti raportteineen nivoo opit yhteen ja toimii parhaimmillaan lähtölaukauksena suorituskykyharppaukselle. Sen avulla on mahdollista kehittää niin omaa työtä kuin organisaation toimintatapaa. Opinnäytetyön hyödyt voidaan parhaimmillaan mitata euroissa – joko säästöinä tai liikevaihdon kasvuna.
Hankintojen johtaminen -ohjelma tarjoaa mahdollisuuden osallistua myös yksittäisille opintojaksoille.
Koulutusjaksot
Kouluttajat
Pääkouluttajien lisäksi jaksoilla on mukana yrityspuheenvuoroja.
Gautam Basu
Professor of Practice Gautam Basu toimii myynnin ja operaatioiden suunnittelun, toimitusketjujen koordinoinnin ja liiketoimintaprosessien hallinnan opettajana Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulussa.
Hänellä on myös oma Operations Leadership -podcast, jonka isäntä hän toimii.
Basulla on tohtorin tutkinto logistiikasta ja operaatioiden johtamisesta, MBA-tutkinto rahoituksesta ja operaatioista, kandidaatin tutkinto taloustieteestä Syracusen yliopistosta ja hän on valmistunut Massachusetts Institute of Technologyn (MIT) toimitusketjun hallinnan ohjelmasta.
Max Finne
Max Finne toimii apulaisprofessorina tieto- ja palvelutalouden laitoksella Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulussa.
Finne on erikoistunut tuotantotoiminnan, projektien ja toimitusketjun johtamiseen. Finnen erityisosaamisalueina on palvelullistaminen, teollisuus 4.0, palveluiden johtaminen, organisaatioiden välinen yhteistyö, oppimisanalytiikka ja käännetyt oppimismenetelmät (flipped learning).
Finne on tehnyt tiivistä tutkimusyhteistyötä monen yrityksen kanssa, muun muassa ABB, Costain, Finnair, Fujitsu, KONE, NCC ja Skanska. Finne on myös voittanut arvostetun Nigel Slack Teaching Innovation Award -palkinnon vuosina 2015, 2016 ja 2018 innovatiisten ja kiinnostavien opetusmenetelmien ansiosta.
Katri Kauppi
Katri Kauppi on logistiikan ja toimitusketjun hallinnan professori Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulussa.
Kauppi on aiemmin työskennellyt Nottinghamin ja Manchesterin yliopistoissa, joista jälkimmäisessä hän koulutti globaalissa MBA-ohjelmassa mm. Dubaissa, Shanghaissa, Hongkongissa ja Miamissa. Kauppi opettaa vastuullista toimitusketjun hallintaa, hankintatoimea sekä toimitusketjun riskienhallintaa.
Kaupin tutkimusaiheisiin kuuluvat mm. organisaatioiden hankintakäyttäytyminen, toimitusketjussa tapahtuvien virheiden syyt ja seuraukset, sosiaalisen vastuun sertifikaatit, ilmastonmuutoksesta aiheutuvien riskien hallinta sekä julkiset hankinnat. Kaupin tutkimus on saanut useita palkintoja, ja myös World Culture Council palkitsi hänet nuorena tutkijana, joka on saanut tutkimuksellaan aikaan kansainvälisiä vaikutuksia.
Harri Lorentz
Harri Lorentz on toimitusketjujen johtamisen professori Turun yliopistossa.
Kari Tanskanen
Kari Tanskanen on teollisuustalouden, toimitusketjujen hallinnan ja hankintojen johtamisen professori Aalto-yliopiston perustieteiden korkeakoulussa.
Kustannukset ja ilmoittautuminen
Ilmoittautuminen yksittäisille opintojaksoille
Voit myös suorittaa yksittäisiä koulutusjaksoja Hankintojen johtaminen -ohjelman kokonaisuudesta. Yhden jakso-osallistumisen hinta on 650 - 2 100 € (+ alv) jaksosta riippuen. Jaksokuvaukset näet ylempänä tällä samalla sivulla.
Kun lisäät tilaukselle ensimmäisen opintojakson, siirryt automaattisesti tilauslomakkeelle. Jos haluat ilmoittautua ja lisätä tilaukselle myös muita jaksoja, palaa takaisin tälle sivulle ja lisää tilaukselle muut valitsemasi jaksot.