Ihmisten johtaminen projekteissa
Avain tehokkaaseen projektijohtamiseen
Haluatko vahvistaa projektinhallintaosaamistasi? Oletko projekteja vetäessäsi miettinyt, miten saavuttaisit paremmin hallinnan tunteen? Koetko, että erilaisten ihmisten johtaminen on haastavaa, kun projektiin osallistuu ihmisiä eri organisaatioista, erilaisella osaamisella ja vaihtelevilla tavoitteilla? Entä haluatko päivittää projektinhallinnan osaamistasi erityisesti ajan, kustannusten ja riskien hallinnan sekä kommunikaation osalta?
Ihmisten johtaminen projekteissa -koulutus on suunnattu ammattilaisille, jotka haluavat laajentaa projektinhallintaosaamistaan. Oletpa vielä suhteellisen tuore tai jo varsin kokenutkin projektijohtaja, koulutus antaa hyvät valmiudet ymmärtää projektien johtamista erilaisissa projekteissa, joissa eri toimialojen toimintatavat ja käytänteet kohtaavat.
Koulutus tukee sinua nykyisessä projektijohtamisen työssäsi kehittämällä sekä projektinhallinnan että ihmisten johtamisen valmiuksiasi.
Projektinhallinnan osalta keskiössä ovat erityisesti projektien ajan, kustannusten, sekä riskien hallinta ja kommunikaatio.
Ihmisten johtamisen kehittämisessä keskitytään projektin johtamisen kokonaisuuden hahmottamiseen, projektin johtajan roolin kirkastamiseen, sekä oman vaikuttavuuden kehittämiseen.
Kenelle?
Koulutus on suunnattu sekä suhteellisen tuoreille että jo pidempään projektinhallinnan piirissä toimineille ammattilaisille. Koulutuksessa painottuu erityisesti erilaisilla rajapinnoilla toimiminen: eri toimialojen, työntekijäryhmien sekä organisaatioiden kanssa työskenteleminen ja eroista nousevien haasteiden ratkaiseminen sekä vaihtelevien vaatimusten yhteensovittaminen.
Koulutuksessa työskentely on suunniteltu niin, että se palvelee eri taustoista tulevia, eri nimikkeillä toimivia sekä uransa eri vaiheissa olevia ammattilaisia. Koulutuksessa tarjotut työkalut ja tehtävät ohjaavat osallistujaa soveltamaan oppimaansa suoraan siihen projektinhallinnan tehtävään, jossa hän toimii.
Kouluttajan näkemys
”Projektien johtamisessa ajan, kustannusten ja riskien hallinta sekä ihmisten johtaminen ovat keskeisiä ja toisaalta haastavia osa-alueita. Kurssilla autamme opiskelijoita kehittämään omaa osaamistaan näillä alueilla erityisesti ympäristöissä, joissa erilaiset toimintatavat ja käytänteet kohtaavat.”
Tuukka Kostamo, Aalto-yliopisto, ohjelman kouluttaja
Sisältö ja aikataulu
Koulutuksen aikana saat tukea projektinhallinnan työkalujen käytäntöön viemiseen, ihmisten johtamiseen projektinhallinnan haastavassa ympäristössä, sekä oman projektin johtamisen identiteetin vahvistamiseen.
Oppimistulokset:
- Vahvistat ja päivität projektinhallintaosaamistasi erityisesti ajan, kustannusten ja riskien hallinnan osalta.
- Vahvistat, konkretisoit ja parannat ihmisten johtamisen käytäntöjäsi sekä omaa vaikuttamisen tyyliäsi.
Koulutus muodostaa puolen vuoden prosessin, jonka keskiössä on lisätä ymmärrystä koulutuksessa esiteltyjen työkalujen, ideoiden, sekä toimintatapojen toimivuudesta sekä niiden soveltamisesta käytännössä projektien johtamisen apuna. Tämä lähestymistapa antaa osallistujille mahdollisuuden räätälöidä koulutuksen anti juuri itselleen sopivaksi.
Ohjelman rakenne
Työpajat
Viisi kolmen tunnin työpajaa sisältää luentoja sekä keskusteluja
Välitehtävät
Henkilökohtaisten välitehtävien kautta pohdit ja sovellat koulutuksen teemoja käytännön työhösi
Vertaistyöskentely
Vertaisryhmätapaamiset pienryhmissä toimivat sparraus- ja reflektointitukena työpajojen välissä
Työpajojen aikataulu ja sisältö
Kouluttajat
Tuukka Kostamo
Kostamo opettaa sekä kandi- että maisterivaiheen opiskelijoita pääaiheinaan johtaminen, kommunikointi ja vuorovaikutus, sekä itsensä tunteminen.
Kostamo on toiminut organisaation kehittäjänä ja valmentajana useissa Aalto-yliopiston tutkimushankkeissa. Hän toimii myös tutkija-valmentajana Filosofian Akatemia Oy:ssä, joka on nykyisin osa Heltti Oy:tä. Kehityshankkeissa hän on keskittynyt erityisesti vuorovaikutuksen kehittämiseen, johtoryhmien valmentamiseen sekä tiimien arjen toimintatapojen parantamiseen.
Kostamo tutkii väitöskirjassaan sitä, miten johtajuutta ja toimijuutta rakennetaan puheen käytön kautta. Muussa tutkimuksessaan hän tarkastelee johtajuuden käytäntöjen rakentumista, itseohjautuvien organisaatioiden johtamista, sekä johtajuuden opettamisen pedagogiikkaa.
Tero Haahtela
Tero Haahtela (DI, KTM) toimii yliopisto-opettajana Aalto-yliopiston Tuotantotalouden laitoksella.
Haahtela opettaa kandi- ja maisteritason opiskelijoille tuotantotalouden perusteita sekä projektinhallintaa. Haahtelan tutkimus liittyy epävarmojen tuotekehitysprojektien ja investointien johtamiseen ja arvottamiseen.
Haahtelalla on kahdenkymmenen vuoden kokemus toimimisesta projektipäällikkönä erikokoisissa kotimaisten yritysten kanssa tehdyissä hankkeissa sekä kansainvälisissä tutkimusprojekteissa.
Pohditko osallistumistasi koulutukseen? Täältä vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin
Voinko osallistua työpajoihin täysin etänä?
Työpajoista ensimmäinen ja viimeinen järjestetään hybridinä, jolloin voit valita, haluatko osallistua niihin etänä (Zoom) vai paikan päällä (Helsinki). Muut työpajat järjestetään täysin online.
Voivatko vertaisryhmät tavata onlinessa?
Kyllä voivat. Suosittelemme kuitenkin vaikuttavuuden vuoksi ensisijaisesti lähitapaamisia. Tämän vuoksi pyrimme ottamaan jo ryhmien muodostamisvaiheessa huomioon osallistujan paikkakunnan.
Millaisia välitehtävät ovat?
Välitehtävät sisältävät vaihdellen erilaisia tehtäviä, kuten erilaisia lukemistoja, pohdintatehtäviä, kirjoitustehtäviä, haastatteluja, keskusteluja, käytännöntekemistä tai seurantatehtäviä.
Ovatko kaikki työpajat pakollisia?
Suosittelemme vahvasti kaikkiin työpajoihin osallistumista. Poikkeustilanteissa voit kuitenkin olla pois yhden työpajan.
Ovatko kaikki välitehtävät pakollisia? Pitääkö ne palauttaa?
Välitehtävät ovat olennainen osa koulutusta ja siksi ne ovat pakollisia. Välitehtävät muodostavat osan loppuraporttia. Välitehtäviä ei erikseen palauteta. Loppuraportin palauttaminen ei ole pakollista, mutta mikäli haluat todistuksen koulutuksesta, tulee myös loppuraportti palauttaa.
Millaisia vertaisryhmätapaamiset ovat?
Vertaistapaamisissa keskustellaan välitehtävien herättämistä ajatuksista ja havainnoista sekä muista ajankohtaisista kysymyksistä. Tapaamiset muodostuvat ryhmän toivomien teemojen ympärille. Saatte myös valmiita apukysymyksiä keskustelun aloittamiseen. Lisäksi jokaisesta tapaamisesta kirjoitetaan noin sivun mittainen muistio, joka palautetaan oppimisalustalle.
Kuinka paljon välitehtäviin ja vertaistapaamisiin tulee varata aikaa?
Vertaistapaamisten kesto on noin 1,5–2h/kerta. Itsenäisiin välitehtäviin on hyvä varata aikaa työn ohessa ja/tai itsenäisesti noin 1–2 päivää/tehtävä. Tehtävät sisältävät käytännön työskentelyä sekä pohdintatehtävien kirjoittamista.