Haku / ilmoittautuminen

Ryhmä on täynnä. Koulutuksen verkkokurssit avautuvat osallistujille joulukuussa.

Toteutusmuoto

live online

Ajankohta

11.10–16.12.2024

Paikka

Live online

Kieli

suomi

Laajuus

10 viikkoa, n. 51 tuntia

Ryhmä on täynnä. Koulutuksen verkkokurssit avautuvat osallistujille joulukuussa.
Jätä meille viesti, jos haluat kuulla kurssin avautumisesta ensimmäisten joukossa »

Tietomallipohjainen kaavoitus

Alueidenkäytön suunnittelu luo edellytyksiä hyvälle asuinympäristölle. Onnistuneet ratkaisut kaavoituksessa, toimiva ja eheä yhdyskuntarakenne sekä sujuvat liikennejärjestelyt luovat hyvinvointia ja elinvoimaa. Kaavoituksessa luotavaa maankäytön ja rakentamisen suunnitelma- ja ohjaustietoa tarvitaan sekä monissa muissa rakennetun ympäristön suunnittelun ja toteutuksen piiriin kuuluvissa prosesseissa, että muissa yhteiskunnan ja elinkeinoelämän toimissa.

Rakennetun ympäristön tiedonhallinnassa on käynnissä pitkän aikavälin muutos, jossa muun muassa alueidenkäytön tiedot tuodaan entistä helpommin saataville ja yhtenäiseen muotoon. Muutoksessa keskeisintä on siirtyminen perinteisistä kaavakartoista lisäksi tietomallipohjaisiin kaavatuotteisiin. Kaavatiedon saattaminen kattavasti yhtenäiseen tietoaineistomuotoon mahdollistaa tämän kansallisesti merkittävän kaavatietovarannon hyödyntämisen monipuolisesti ja tehokkaasti. Kaavatietomallilla pyritään kaavan helpompaan käyttämiseen ja tulkintaan sekä avoimempaan päätöksentekoon johtaneeseen prosessiin.

Kaavatietomallia sovelletaan ensisijaisesti kuntien alueiden käytön ja rakentamisen suunnittelun ja valvonnan tietojärjestelmissä ja tulevassa rakennetun ympäristön tietojärjestelmässä. Kaavatietomallin mahdollisina sovelluskohteina ovat kuitenkin lisäksi kaikki muutkin tietojärjestelmät, joissa luodaan, käsitellään, analysoidaan ja siirretään kaavatietoa yhteentoimivasti. Kaavatietomalli on suunniteltu siten, että sen sisältämiin rakenteisiin osiin voidaan yksilöivien tunnusten avulla helposti viitata sen ulkopuolisista tietomalleista ja -järjestelmistä. Näin kaavan ydinsisältöä voidaan tarpeen mukaan rikastaa tietojärjestelmäkohteisilla laajennoksilla monimutkaistamatta tietomallin perusrakennetta.

Tietomallipohjainen kaavoitus -koulutuksessa osallistujat tutustuvat kaavatietomalliin liittyvään lainsäädäntöön ja yhteentoimivan sekä koneluettavan kaavatiedon tuottamisen periaatteisiin. Tämän jälkeen he perehtyvät syvällisesti joko kaavatietomalliin tai sitovan tonttijaon tietomalliin – tai halutessaan molempiin.

Koulutus edistää kuntien ja maakuntien liittojen kaavoittajien kykyä tuottaa kaavoja yhteentoimivasti ja mahdollistaa, että kunnissa ja maakunnissa voidaan ottaa käyttöön kansallinen kaavatietomalli maakunta-, -yleis- ja asemakaavoituksessa. Koulutuksen myötä voidaan kunnissa ottaa käyttöön myös kansallinen sitovan tonttijaon tietomalli.

Tietomallipohjainen kaavoitus -koulutus on osa ympäristöministeriön ja Suomen ympäristökeskuksen Ryhti-hanketta.

Ilmoittaudu koulutukseen Lataa infokortti

Hinta:

Aikataulu Ota yhteyttä

Timo Heikkinen, Solutions Director

+358 10 837 3874

timo.heikkinen@aaltoee.fi

Lähetä viesti

Hyödyt

Koulutuksen myötä kunnissa ja maakunnissa voidaan ottaa käyttöön kansallinen kaavatietomalli maakunta-, -yleis- ja asemakaavoituksessa. Koulutuksen myötä kunnilla on myös edellytykset ottaa käyttöön kansallinen sitovan tonttijaon tietomalli. 

Koulutuksen jälkeen

  • tunnet kansallisen tietomallipohjaisen kaavoituksen ja kansallisen sitovan tonttijaon tietomallin periaatteet ja niihin liittyvän lainsäädännön
  • tiedät, miten kaavoitus ja tonttijako liittyvät toisiinsa
  • osaat tuottaa yhteentoimivia kaavoja
  • osaat käyttää kansallista sitovan tonttijaon tietomallia

Kenelle?

Tietomallipohjainen kaavoitus -koulutuksen kohderyhmänä ovat ensisijaisesti kuntien ja maakuntien liittojen kaavoittajat, kaavoitusteknikot ja kaupunkien geodeetit. Koulutukseen voi osallistua myös muita aihealueen kanssa työskenteleviä virkahenkilöitä, kuten paikkatietoasiantuntijoita.

Toimitko johtotehtävissä rakennetun ympäristön ja sen suunnittelun parissa? Tutustu Tietojohtaminen kaupunkisuunnittelussa -ohjelmaan, jossa keskitytään digitalisaation teknisten kysymysten sijaan sen mahdollistamaan toimintatapojen uudistamiseen. Ohjelmassa tarkastelet, millaista muutosta olemme käymässä läpi, kuinka tuota muutosta tulisi johtaa ja millaiseksi suunnittelukulttuuri on muuttumassa.

Tutustu Tietojohtaminen kaupunkisuunnittelussa -ohjelmaan

Sisältö ja aikataulu

Koulutuksen neljä osa-alueetta ovat:

Osio 1: Johdanto tietomallipohjaiseen kaavoitukseen ja sitovien tonttijakojen laadintaan

Osio 2: Kaavatietomalli

Osio 3: Sitovan tonttijaon tietomalli

Osio 4: Yhteenveto ja loppureflektointi

Mitä menetelmiä ohjelmassa käytetään?

Koulutus koostuu sekä itsenäisesti katsottavissa olevista nauhoitetuista luennoista että interaktiivisista live online -sessioista asiantuntijan johdolla. Näiden live online -sessioiden aikana osallistujien on mahdollista esittää asiantuntijalle kysymyksiä sekä kommentoida ja keskustella aiheesta. Lisäksi tietomallin soveltamiseen liittyvien osioiden liveonline-sessioissa asiantuntija avaa aihetta esimerkkien ja demojen kautta. Koulutus sisältää myös sekä ohjelman alussa tehtävän ennakkotehtävän, että eri osioiden jälkeen tehtäviä monivalinta- ja reflektiotehtäviä.

Koko koulutuksen arvioitu työmäärä on 51 tuntia, joka suoritetaan 10 viikon ajanjaksolla. Itsenäisesti katsottavia luentonauhoitteita on noin 14 tuntia, interaktiivista live-onlinekeskustelua n. 12 tuntia ja loput 25 tuntia on itsenäistä opiskelua, joka koostuu monivalinta- ja reflektiotehtävistä.

Koulutuksen rakenne

Valmisteleva ja summaava sisältö

Lähtötasokysely, kick-off-tilaisuus, ennakkotehtävä, jälkitehtävät ja palautteet

Itsenäinen opiskelu

Videoluennot ja tehtävät oppimisalustalla

Live-online-keskustelut

Keskustelu kouluttajien ja opiskelutovereitten kanssa verkossa

Koulutusjaksot

Osio 1: Johdanto tietomallipohjaiseen kaavoitukseen ja sitovien tonttijakojen laadintaan

Aikataulu

7.-25.10.2024 (viikot 41-43)

Paikka

Live online ja itsenäinen opiskelu verkossa

Katso sisältö

Osio 2: Kaavatietomalli

Aikataulu

28.10.–22.11.2024 (viikot 43–47)

Paikka

Live online ja itsenäinen opiskelu verkossa

Katso sisältö

Osio 3: Sitovan tonttijaon tietomalli

Aikataulu

18.11.–13.12.2024 (viikot 47–50)

Paikka

Live online ja itsenäinen opiskelu verkossa

Katso sisältö

Osio 4: Yhteenveto ja loppureflektointi

Aikataulu

9.-16.12.2024 (viikot 50-51)

Paikka

Live online ja itsenäinen opiskelu verkossa

Katso sisältö

Kouluttajat

Marko Kauppi

Marko Kauppi on tietomallimuotoisten sitovien tonttijakojen ja kaavatietojen asiantuntija Ubigu Oy:ssa ja Ryhti-järjestelmän alueidenkäytön määrittelijä ja asiantuntija.

Marko Kauppi on toiminut pitkästi kolmattakymmenettä vuotta alueidenkäytön suunnittelun parissa substanssiasiantuntijana, kokonaisarkkitehtina sekä teknisten toteutusten määrittelijänä ja toteuttajana useissa asiakasprojekteissa. Kansallisia toteutettuja määrittelytöitä ovat olleet mm. tulevaisuuden maankäyttöpäätösten viitearkkitehtuurin, sitovan tonttijaon, alueidenkäytön rajoitusten ja Ryhti-järjestelmän kaavatiedon tietomallien laadinta.  Tällä hetkellä Kauppi toimii Ryhti-järjestelmän toteutusprojektissa alueidenkäytön määrittelijä vastaten järjestelmän kehityksestä kaavatietojen, sitovan tonttijaon, alueidenkäytön rajoitusten ja rakennusjärjestyksen tietokokonaisuuksista yhdessä Suomen ympäristökeskuksen ja ympäristöministeriön kanssa.

Pilvi Nummi

Pilvi Nummi (TkT, arkkitehti) on digitaalisen ja vuorovaikutteisen maankäytön suunnittelun tutkija ja tietomallipohjaisen kaavoituksen käyttäjälähtöinen kehittäjä Asiantuntijat N+1 Oy:ssä ja Aalto-yliopistossa.

Pilvi Nummi on toiminut maankäytön suunnittelun ja kaavoituksen digitalisaation parissa pian 20 vuotta. Hänellä on kokemusta niin käytännön kaavoitustyöstä kuntasektorilta kuin suunnittelun digitalisaation tutkimuksesta ja kehittämisestä. Kansallisen kaavatietomallin kehittämisessä hän on ollut mukana ympäristöministeriön digitalisaatiohankkeissa kaavoituksen asiantuntijana ja sidosryhmäyhteistyön fasilitoijana. Tällä hetkellä Nummi toimii tutkijana Aalto-yliopiston Rakennetun ympäristön laitoksella, missä hänen tutkimusaiheensa liittyy tietomallipohjaisen kaavoituksen toimintatapojen ja työkalujen kehittämiseen ja soveltamiseen kestävän ja vuorovaikutteisen suunnittelun edistämisessä. Käytettävyys ja käyttäjien tarpeiden huomioiminen digitaalisessa suunnittelussa on hänelle tärkeää. Tutkimus- ja opetustyön ohella hän edistää Ryhti-uudistuksen jalkautumista kuntiin fasilitoivana asiantuntijana Asiantuntijat n+1 Oy:ssä.

Ilkka Rinne

Ilkka Rinne on kansallisen kaavatietomallin pääsuunnittelija ja sen soveltamisen huippuasiantuntija ja kouluttaja. Hän toimii yhteentoimivuusarkkitehtina Spatineo Oy:ssä.

Ilkka Rinne on Spatineo Oy:n perustaja ja ollut mukana kansallisen kaavatietomallin suunnittelussa ja toteuttamisessa sen alkumetreiltä vuodesta 2018 lähtien. Ympäristöministeriön Ryhti-hankkeen lisäksi hän on tukenut kuntia ja kaupunkeja kaavatiedon tietomallimuotoon siirtymisessä ja digitaalisten prosessien kehittämisessä useissa eri hankkeissa, muun muassa KAATIO ja useat Ryhti-kumppanitestaushankkeet. Rinteen erityinen vahvuus on ymmärtää monimutkaisia tietokokonaisuuksia ja -järjestelmiä ja osata esittää niiden olennaisia piirteitä siten, että myös vähemmän tekniset ihmiset ymmärtävät mistä on kyse. Tietojärjestelmien arkipäiväiseen käyttöön liittyvät yhteentoimivuus- ja käytettävyyshaasteiden ratkaiseminen on lähellä Ilkan sydäntä. Rinne on myös aktiivinen paikkatietojen kansainvälisessä standardointityössä (OGC, ISO).

Kustannukset ja ilmoittautuminen

Tietomallipohjainen kaavoitus on ympäristöministeriön tukemaa koulutusta ja osallistujille maksuton.

Ryhmä on täynnä. Koulutuksen verkkokurssit avautuvat osallistujille joulukuussa.

Jätä meille viesti, jos haluat kuulla kurssin avautumisesta ensimmäisten joukossa »

Aloitusajankohta

11.10.2024
Ennakkorekisteröidy

Aloitusajankohta