Osaamiskoe on jaettu kahdelle kohderyhmälle: osaamiskoe 1 (RAO 1) on tarkoitettu asunto-omaisuuteen liittyvien kuluttajaluottojen ja osaamiskoe 2 (RAO 2) asuntovakuudettomien kuluttajaluottojen parissa toimiville asiantuntijoille. Valitse sinulle sopivin osaamiskoe valikosta.
Rahoitusasiantuntijan osaamiskoe
Rahoitusalalla toimivilla henkilöillä tulee olla lainsäädännön vaatimusten mukaan riittävä tietämys muun muassa taloudesta, rahoituksesta, luotonannosta ja sen lisäpalveluista, vakuudeksi annettavan muun omaisuuden arvon määrittämisestä ja luottokelpoisuuden arvioinnista.
Pätevyys ja tietämys on myös osoitettava soveltuvalla tutkinnolla, oppiarvolla, koulutuksella tai osaamiskokeella ja mahdollisella työkokemuksella vastaavanlaatuisissa tehtävissä, ja se on pidettävä ajan tasalla. (Valtioneuvoston asetus luotonantajien ja luotonvälittäjien ammatillisista vaatimuksista asunto-omaisuuteen liittyvissä kuluttajaluotoissa 2016/1031).
Rahoitusasiantuntijan osaamiskoe on pankkien sekä muiden finanssialalla ja alan ulkopuolella rahoitustehtävissä toimivien asiantuntijoiden osaamisen todentaja. Osaamiskokeen läpäisemällä suorittaja osoittaa tietämyksensä keskeisistä rahoitustuotteista ja -käytännöistä sekä niihin liittyvästä sääntelystä ja markkinakäytännöistä. Osaamiskoe auttaa myös yhtenäistämään rahoitusasiantuntijoiden osaamistasoa Suomessa.
Osaamiskoe on jaettu kahteen kohderyhmään: Osaamiskoe 1 (RAO 1) on suunnattu asunto-omaisuuteen liittyvien kuluttajaluottojen asiantuntijoille ja Osaamiskoe 2 (RAO 2) niille, jotka työskentelevät asuntovakuudettomien kuluttajaluottojen parissa.
Osaamiskokeen ja valmennusmateriaalin viimeisin päivitysajankohta lukee Rahoitusasiantuntijan osaamiskokeen perusteet, sisältö ja osaamisvaatimukset -asiakirjassa.
Kenelle?
Osaamiskokeiden sisältö on suunnattu ensisijaisesti pankeissa ja muissa kuluttajaluottoja myöntävissä yrityksissä kulutusrahoitustehtävissä toimiville asiantuntijoille, asuntolainaneuvottelijoille sekä muissa vaativissa kuluttajarahoituksen tehtävissä toimiville henkilöille. Kokeen soveltuvuutta arvioidessa keskeistä on arvioida suorittajan työtehtävien sisältöä. Osaamiskokeet sopivat myös henkilöille, jotka haluavat kehittää osaamistaan ja siirtyä vaativampiin kuluttajarahoituksen tehtäviin.
Rahoitusasiantuntijan osaamiskoe on jaettu kahdelle eri kohderyhmälle:
- Osaamiskoe 1 (RAO 1) asunto-omaisuuteen liittyvien kuluttajaluottojen parissa toimiville asiantuntijoille
- Osaamiskoe 2 (RAO 2) asuntovakuudettomien kuluttajaluottojen parissa toimiville asiantuntijoille
Mikäli työskentelet yleistason henkilöasiakkaiden neuvonnan parissa ja tarvitset työssäsi kuluttajarahoituksen peruskäsitteiden ja prosessin ymmärrystä, tutustu Asuntoluottodirektiivin vaateet: verkkokurssit ja osaamisen todentaminen -kokonaisuuteen.
Osaamiskokeen sisältö
Asunto-omaisuuteen liittyvien kuluttajaluottojen osaamiskoe (RAO 1) koostuu viidestä aihealueesta ja siinä on 100 kysymystä. Tenttiaikaa on 90 minuuttia.
Asuntovakuudettomien kuluttajaluottojen osaamiskoe (RAO 2) koostuu kolmesta aihealueesta ja siinä on 60 kysymystä. Tenttiaikaa on 60 minuuttia.
Osaamiskokeiden aihealueet:
- Kuluttajarahoituksen peruskäsitteet, rahoitusmarkkinat, riskienhallinta ja sääntely
- Luottojen markkinointi, luottokelpoisuuden arviointi ja luottopäätös
- Luottosopimuksen aikaiset muutokset
- Luotto ja vakuudet (RAO 2)
- Rahoitusasiantuntija käytännön tilanteissa (RAO 2)
Tentissä on vastattava kaikkiin kysymyksiin. Osaamiskokeen kaikki aihealueet suoritetaan samanaikaisesti ja tentin suorittamisen voi aloittaa vain kerran. Osaamiskokeen läpäisemiseksi vaaditaan 80 % oikeita tenttivastauksia. Osaamiskoe arvostellaan asteikolla hyväksytty/hylätty.
Koulutusjaksot
Osaamisvaatimukset
Rahoitusasiantuntijan osaamiskokeessa vaadittava osaamisen keskeinen sisältö määritellään aihealueittain alla olevassa dokumentissa. Osaamiskokeessa mitataan, ja siten suorittajalta edellytetään, keskeisten käsitteiden ja määritelmien muistamista, asioiden ja teemojen syy–seuraussuhteiden ymmärtämistä sekä kykyä soveltaa tietoa käytännöntapauksiin ja ongelmiin.
Rahoitusasiantuntijan osaamiskokeen perusteet, sisältö ja osaamisvaatimukset (PDF)
Financial Specialist Competence Test, Content, and Requirements (PDF)
Osaamiskokeeseen valmentava koulutus (sisältyy suoritusoikeuteen)
Osaamiskokeen suoritusoikeus sisältää pääsyn kolmeen tai neljään valmennuspakettiin, jotka toimivat osaamiskokeeseen valmistavina oppimateriaaleina. Valmennusmateriaalit keskittyvät osaamiskokeen osaamisvaatimusten keskeisiin sisältöihin. Lisäksi materiaalit sisältävät harjoituskysymyksiä sekä pohdintatehtäviä, jotka auttavat osaamiskokeeseen valmistautumisessa. Jokaisen aihealueen valmennusmateriaalin lopussa on kysymyksiä, jotka mukailevat osaamiskokeen kysymyksiä. Valmennusmateriaalien aihealueet vastaavat osaamiskokeen aihealueita 1–4. Kunkin valmennusmateriaalin läpikäyntiin on hyvä varata aikaa noin 45–90 minuuttia. Osaamiskokeen suorittaminen ei kuitenkaan edellytä valmentavan materiaalin tai muun koulutuksen suorittamista.
Asiantuntijana valmennusmateriaaleissa on varatuomari Terhi Aro, Edulogi Oy. Osaamiskokeen kysymysten sekä valmennusmateriaalien sisältö pohjautuu soveltuvin osin Antti Makkosen teokseen "Asunto- ja kuluttajarahoitus" (Talentum Pro – Alma Talent, 2016). ISBN: 9789521428401.
Toimintaohjeet
1. Osta osaamiskoe verkkokaupasta
Osaamiskoe ostetaan verkkopankkitunnuksilla tai maksukortilla. Sen voi ostaa itse tai organisaatio voi hankkia oikeuden työntekijälle/työntekijöillensä. Tutustu huolella saamiisi ohjeisiin ja kirjaudu sähköiseen oppimisympäristöön.
2. Käytä valmennusmateriaalia osaamiskokeeseen valmistautumiseen
Valmistaudu halutessasi osaamiskokeeseen itsenäisesti sähköisen valmennusmateriaalin avulla.
3. Suorita osaamiskoe
Kun olet valmis suorittamaan osaamiskokeen, aloita koe digitaalisessa oppimisympäristössä.
Säännöt ja ohjeet
Suoritusoikeuden voimassaoloaika
Suoritusoikeus on voimassa kolme (3) kuukautta ostopäivästä. Ostettu suoritusoikeus on henkilökohtainen. Mikäli suoritusoikeus ehtii vanhentua, tulee suorittajan ostaa uusi suoritusoikeus verkkokaupasta.
Tentin suorittaminen
Osaamiskoe suoritetaan sähköisesti ja sen suorittaminen edellyttää verkkoyhteyttä. Osaamiskokeeseen ei tarvitse erikseen ilmoittautua, vaan sen voi suorittaa haluamanansa ajankohtana. Huomioithan, että osaamiskokeen voi aloittaa vain kerran.
Koulutusaineiston sekä laskimen käyttö osaamiskokeessa on sallittua. Osaamiskokeen voi suorittaa missä vain tietokoneen ja hyvän verkkoyhteyden päässä, ellei työnantaja muuta vaadi. Aalto EE ei velvoita työnantajaa valvomaan suoritusta.
Rehdin suorittamisen vaade
Valmennusmateriaalin käyttöä ei ole kielletty osaamiskokeen aikana eikä osaamiskokeen tekemistä erillisesti valvota. Suorittajilla on rehdin suorittamisen vaade eli suorittaja suorittaa osaamiskokeensa rehellisesti ja itsenäisesti huolehtien siitä, ettei muilla henkilöillä ole mahdollisuutta nähdä osaamiskokeen sisältöä. Lisäksi suorittaja raportoi mahdollisista rikkomusepäilyistä. Osaamiskokeen tulos voidaan hylätä myös suorituksen jälkeen, jos osaamiskokeen suorittamisessa todetaan käytetyn vilppiä. Vilpillisen menettelyn takia hylätystä osaamiskokeesta ilmoitetaan suorittajalle sekä osaamiskokeen tilaajalle.
Osaamiskokeen arviointi
Osaamiskokeen läpäisemiseksi vaaditaan 80 % oikeita tenttivastauksia. Osaamiskoe arvostellaan asteikolla hyväksytty/hylätty. Suorittaja näkee heti osaamiskokeen jälkeen saamansa pistemäärän sekä sen, onko koe suoritettu hyväksytysti. Väärin tai oikein vastattuja kysymyksiä ei näytetä. Hyväksytty osaamiskoe oikeuttaa todistukseen, jonka suorittaja saa viikon sisällä suorituksesta. Todistus on toistaiseksi voimassaoleva. Mikäli suorittajan osaamiskoe on hylätty, tulee hänen ostaa oikeus uusintakokeeseen verkkokaupasta. Uusintakokeiden määrää ei ole rajattu.