Artikkelit
Halu oppia on vienyt singaporelaisen LiBin Simin pubiin, tanssikursseille ja EMB...
12.12.2024, Annukka Oksanen
Turvallisuusjohtamisen tavoite on tukea organisaation toimintavarmuutta ja luotettavuutta – myös häiriötilanteissa. Turvallisuusjohdon koulutusohjelma – TJK:ssa opitaan turvallisuuden kehittämistä ja johtamista huomioiden lainsäädäntö ja ulkoiset vaatimukset, toimintaympäristön luonne ja organisaation tavoitteet ja ihmislähtöisyys. Koulutus on kokonaisvaltainen ja auttaa osallistujia laajentamaan osaamistaan turvallisuuden kokonaisuuden johtamisesta ja osa-alueiden erityispiirteistä ja luomaan suuntaa kehitystyölle
Koronakriisi, globaalin talouden murros ja geopoliittinen kriisi on havahduttanut organisaatiot tarkastelemaan syvällisesti riskeihin varautumista, jatkuvuudenhallintaa, turvallisen työn ehtoja ja verkostoturvallisuutta, mutta myös erityistilanteiden johtamista. Yhteiskunnan, organisaatioiden ja yksilöiden iskunkestävyyttä on mitattu ja kehitetty laaja-alaisesti.
Turvallisuusjohdon koulutusohjelma – TJK:ssa tarkastellaan laajasti turvallisuuteen liittyviä kysymyksiä ja erityisesti yritysturvallisuuden kokonaisuuden johtamista. Määrätietoinen turvallisuustyö luo arvoa, hyvinvointia sekä luottamusta – arjessa ja muutostilanteissa.
Ohjelmasta on mahdollista siirtää 18 ECTS-opintopistettä Aalto Executive MBA- tai Aalto MBA-ohjelmaan.
"Osaavinkaan turvallisuusalan ammattilainen ei pitkälle pärjää yksin. Koulutusohjelman ehdottomia vahvuuksia ovat kouluttajien ammatillinen asiantuntemus ja koulutuksen kautta syntyvä koko työuran kestoinen turvallisuusosaajien verkosto."
Matti Waitinen, koulutusohjelman asiantuntija, erikoistutkija, Turun yliopisto
Turvallisuusympäristö on jatkuvassa muutostilassa, mikä edellyttää organisaatioiden turvallisuustoiminnalta sekä jatkuvuutta että toiminnan uudistamista. Turvallisuusjohdon koulutusohjelma pyrkii tarjoamaan osallistujilleen kattavan käsityksen turvallisuuden toimintakentästä ja rakentamaan vahvan osaamisen turvallisuustoiminnan jatkuvaan ja tarkoituksenmukaiseen uudistamiseen.
Edellisen ohjelman osallistujista 85 % suosittelee osallistumista.
Aalto EE:llä on 30 vuoden kokemus Turvallisuusjohdon koulutusohjelman järjestämisestä. Koulutuksen on käynyt jo yli 600 turvallisuusasiantuntijaa.
Edellisen ohjelman osallistujat antoivat ohjelman kokonaisarvosanaksi 5,45/6,0. Aalto EE:n ohjaus ja palvelu saivat arvosanan 5,5/6,0.
Turvallisuusjohtaminen keskiössä – TJK-alumnien näkökulmia -videosarjassa turvallisuusalan asiantuntijat ja Turvallisuusjohdon koulutusohjelman alumnit keskustelevat ohjelmajohtaja Anna-Maija Ahosen kanssa muun muassa turvallisuusjohtamisesta, turvallisuuskulttuurista, muutoksesta, turvallisuusalan ajankohtaisista ilmiöistä sekä turvallisuusammattilaisena ja -johtajana kehittymisestä. Sarja on nyt katsottavissa Youtubessa.
Suunnitelmallinen turvallisuusjohtaminen palvelee organisaatiosi strategiaa ja lisää kilpailukykyä. Se vahvistaa organisaatiosi kykyä ennakoida ja hallita riskejä, toimia mahdollisessa häiriötilanteessa ja rakentaa jatkuvuutta. Systemaattinen turvallisuustyö vahvistaa myös asiakkaiden ja kumppanien luottamusta toimintaanne.
Turvallisuusjohdon koulutusohjelma on tarkoitettu organisaatioiden turvallisuudesta ja riskienhallinnasta sekä niiden kehittämisestä vastaaville henkilöille.
Koulutus sopii myös turvallisuusalan asiantuntijoille, turvallisuuden asiantuntija- tai johtamistehtäviin siirtyville sekä turvallisuusalan toimijoiden kanssa yhteistyötä tekeville henkilöille.
Ohjelmaan osallistuvilta edellytetään riittävää kokemusta turvallisuustehtävissä tai turvallisuusalalla työskentelystä tai siirtymistä tehtävään, joka edellyttää kokonaisvaltaista turvallisuusjohtamisen asiantuntemusta.
Koulutusohjelma koostu kahdestatoista lähiopetusjaksosta (yhteensä 28 lähiopetuspäivää ja opintomatka ulkomaille) ja lopputyöstä.
Oman vaikuttamis- ja johtamistyön tarkastelu sekä omaan organisaatioon tehtävä turvallisuuskulttuurin kehittämistyö syventävät oppimista ja tuovat omaan työhön ja organisaatioon välittömästi hyödynnettävissä olevia asioita.
12 lähijaksoa
Lähijaksot koostuvat asiantuntijapuheenvuoroista, yhteisistä keskusteluista, case-puheenvuoroista ja ryhmätöistä tai harjoituksista: tavoitteena on rikastaa ryhmän monipuolista osaamista ja kokemuksia asiantuntijaluennoitsijoiden ohjauksessa. Jaksoihin voi liittyä ennakkotehtäviä ja yritysvierailuja.
Turvallisuuskulttuurin kehittäminen
Ohjelman aikana jokainen osallistuja soveltaa käytännönläheisesti ja monipuolisesti erilaisia kehittämisen työkaluja yrityksestään valittuun turvallisuushaasteeseen. Tavoitteena on rikastaa turvallisuustyön kehittämismenetelmiä ja edistää myönteistä, osallistavaa turvallisuuskulttuuria.
Lopputyö
Jokainen osallistuja tekee ohjelman aikana lopputyön, joka syventyy oman organisaation kannalta ajankohtaiseen ja keskeiseen turvallisuutta koskevaan laajempaan teemaan. Usein lopputyön aihe on myös osallistujalle ammatillisen kasvun kannalta mielekäs. Lopputyössä hyödynnetään ja sovelletaan koulutusohjelmassa kirjallisuutta, erilaisia tiedonhankkimismenetelmiä ja sekä omaa kokemusta ja asiantuntemusta.
Oman vaikuttamis- ja johtamistyön tarkastelu
Turvallisuusasiantuntijan ja -johtajan osaamiseen kuulu kyky vaikuttaa erilaisissa suhteissa ja verkostoissa sekä huolehtia omasta suorituskyvystä. Ohjelman aikana osallistujat tarkastelevat omaa turvallisuusvaikuttamisen rooliaan ja kehittävät sitä asiantuntijaohjaajan opastuksella.
Ulkomaan opintomatka
Opintomatkan kohde valitaan koulutuksen alussa yhdessä ryhmän kanssa. Valitun kohteen vierailujen ja asiantuntijapuheenvuorojen kautta osallistujat laajentavat käsitystään turvallisuuden kysymyksistä kansainvälisessä toimintaympäristössä. Matkan pituus ja kustannukset riippuvat valitusta kohteesta.
Erillinen päätöspäivä
Päätöspäivänä jaetaan todistukset ja mahdolliset huomionosoitukset kiitettävästi toteutetuille kehitysprojekteille sekä juhlistetaan opintojen suorittamista.
60 opintopistettä
Koulutuksen hyväksytty suorittaminen edellyttää läsnäoloa vähintään 80 % lähiopetusjaksoista.
12 koulutusjaksoa
Yhden lähiopetusjakson kesto on 2-3 päivää, yhteensä 28 lähipäivää.
Ulkomaan opintomatka
Opintomatkan aikana tutustutaan kohdemaan turvallisuuskoulutukseen, turvallisuusalaan ja valittujen yritysten turvallisuusratkaisuihin.
Kouluttajina toimivat mm.
Mikko Kiviharju
Mikko Kiviharju toimii tutkimusjohtajana valtio-omisteisessa kyberturvallisuuden kehitysyhtiössä.
Kiviharjulla on taustalla yli 20 v. kyberturvallisuuden tutkimuksessa mm. puolustusvoimissa ja Aalto-yliopistossa kyberturvallisuuden työelämäprofessuurissa. Tutkimuksen kohteina on ollut mm. logistiikan ja operatiivisten teknologioiden sekä tekoälyn kyberturvallisuuden tutkimus.
Timo Seppälä
TkT Timo Seppälä toimii operaatioiden johtamisen yliopistonlehtorina Aalto-yliopistossa sekä johtavana tutkijana ETLA:ssa.
Timo Seppälän tutkimuskohteita ovat tämän hetken globaalit ilmiöt kuten digitalisaatio, alustatalous sekä globaalit arvoketjut, strateginen johtaminen ja yritysten kansainvälistyminen.
Jari Ylitalo
TkT Jari Ylitalo toimii johtajuuden yliopistonlehtorina Aalto-yliopiston perustieteiden korkeakoulussa sekä Aalto Ventures Programissa.
Hän opettaa erityisesti maisterivaiheen opiskelijoita johtajuuden, tiimityön ja itsensä johtamisen teemoissa.
Ylitalon pedagogisessa lähestymistavassa korostuu dialoginen ja voimavarakeskeinen näkökulma. Hän toimii myös työnohjaajana, valmentajana ja työyhteisösovittelijana. Hänellä on pitkä ja monipuolinen kokemus johtajien, johtoryhmien ja organisaatioiden valmentamisessa ja kehittämisessä sekä yrityksissä, että julkisissa organisaatioissa.
Tutkimuksessaan Ylitalo on keskittynyt johtajien ja johtajuuden kehittämiseen ja erityisesti ohjauksellisten, voimavarakeskeisten ja dialogisten kehittämistapojen vaikuttavuuden tutkimiseen. Lisäksi hän on tutkinut yritysten ja organisaatioiden välisten yhteistyö- ja kumppanuussuhteiden sosiaalista dynamiikkaa ja kehittämistä sekä verkostojohtamista ja verkostomaisen toimintatavan kehittämistä.